Βρετανία: Ατέλειωτες ουρές φορτηγών στο Ντόβερ - Οργισμένοι οι οδηγοί (vid, pics)

Ο Νταν Ζίνκα, ένας Ρουμάνος οδηγός νταλίκας, αποκλεισμένος στη νότια Αγγλία, αφού πολλές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους με τη Βρετανία, είναι οργισμένος – και δεν είναι ο μόνος.

Ο 47χρονος δεν θα καταφέρει να κάνει φέτος Χριστούγεννα με την οικογένειά του και πιστεύει ότι η επίσημη δικαιολογία για το κλείσιμο των συνόρων –η μετάλλαξη του νέου κορονοϊού που εξαπλώνεται ταχύτατα στη Βρετανία– είναι μια ανοησία.

«Είμαστε ταραγμένοι και δεν ξέρουμε γιατί έπρεπε να βρεθούμε σ’ αυτήν την κατάσταση», είπε στο πρακτορείο Reuters. «Λένε ότι αφορά τον κορονοϊό. Δεν ξέρουμε. Νομίζουμε… ότι είναι βλακεία, μια τεράστια βλακεία», είπε.

Εκατοντάδες φορτηγά σχηματίζουν μια ατελείωτη ουρά στη νότια Αγγλία, μετά το κλείσιμο των συνόρων. Πολλοί οδηγοί έχουν αποκλειστεί στο Ντόβερ και στους δρόμους που οδηγούν μέχρι εκεί για μέρες και τρώνε ό,τι αποθέματα είχαν μαζί τους.

Ό,τι κι αν αποφασιστεί στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ο Ζίνκα δεν θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα στο σπίτι του, στο Μπουμπέστι-Ζίου, που απέχει 300 χιλιόμετρα δυτικά του Βουκουρεστίου, επειδή η απόσταση που τον χωρίζει από την οικογένειά του είναι πολύ μεγάλη για να καλυφθεί μέσα σε δύο ημέρες. «Τώρα έγινε, τελείωσε. Από εδώ μέχρι το σπίτι είναι περίπου 3.200 χιλιόμετρα. Χρειάζονται 45 ώρες στο τιμόνι – χωρίς ύπνο, μόνο να οδηγώ. Δεν γίνεται» εξήγησε.

Ο Ζίνκα οδηγεί φορτηγά εδώ και 7 χρόνια και δεν του έχει ξανατύχει ποτέ κάτι τέτοιο στο παρελθόν.

Ο Σέρχιο Ρόμπλες, ένας 41χρονος Ισπανός, χαρακτήρισε «ντροπή» τις συνθήκες που επικρατούν στον δρόμο, όπου ο ίδιος παραμένει ακινητοποιημένος εδώ και τρεις ημέρες. «Δεν μας δίνουν φαγητό, δεν μας δίνουν νερό, δεν έχουμε τουαλέτες, δεν μας δίνουν τίποτα. Η κατάσταση είναι απάνθρωπη, αυτό που ζητάμε είναι μια λύση», είπε. «Νομίζω και πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δεν γίνεται λόγω του κορονοϊού, είναι λόγω του Brexit, λόγω της πολιτικής ή κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ούτε ο Ρόμπλες θα κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά του στη Μαδρίτη.

«Είμαστε το μέσο που κινεί τον κόσμο, κατά κάποιον τρόπο. Και μας φέρονται άσχημα. Μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε σκουπίδια. Δεν θα περάσουμε τα Χριστούγεννα στο σπίτι, με την οικογένεια, τα παιδιά μας, τίποτα. Δεν υπάρχει τίποτα το σωστό σ’ όλα αυτά», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ