Η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών αμφισβητεί την Σύμβαση της Γενεύης

Η Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων που συντάχθηκε μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ορίζει πως οι πρόσφυγες δεν πρέπει να επιστρέφονται σε χώρες όπου απειλείται η ζωή ή οι ελευθερίες τους

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι πολιτικοί θα πρέπει να θέσουν το ερώτημα κατά πόσο η Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών από το 1951 είναι κατάλληλη για τη σύγχρονη εποχή, θα πει σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον εντός της Τρίτης η αρμόδια για τη μετανάστευση υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σουέλα Μπράβερμαν.

Στην ομιλία σε εκδήλωση της κεντροδεξιάς δεξαμενής σκέψης American Enterprise Institute η υπουργός, που εκπροσωπεί την πιο δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, θα χαρακτηρίσει τη Σύμβαση ως «απίστευτο επίτευγμα για την εποχή της».

Αλλά θα προσθέσει πως μεταβολές στην ερμηνεία των διατάξεων της σύμβασης έχουν οδηγήσει σε αυξημένους αριθμούς προσδιορισμού ατόμων ως πρόσφυγες.

Η Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων που συντάχθηκε μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ορίζει πως οι πρόσφυγες δεν πρέπει να επιστρέφονται σε χώρες όπου απειλείται η ζωή ή οι ελευθερίες τους.

«Τώρα ζούμε σε μία εντελώς διαφορετική εποχή», θα πει η κυρία Μπράβερμαν και θα συνεχίσει:

«Υπάρχουν τεράστια τμήματα του κόσμου όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να είσαι γκέι ή να είσαι γυναίκα. Σε περιπτώσεις που άτομα διώκονται, είναι σωστό να προσφέρουμε καταφύγιο. Αλλά θα δε μπορέσουμε να διατηρήσουμε ένα σύστημα ασύλου αν στην ουσία απλά το να είσαι γκέι ή γυναίκα ή να φοβάσαι διακρίσεις σε βάρος σου στη χώρα καταγωγής επαρκεί για να δικαιούσαι προστασία. Το στάτους κβο, με το οποίο άνθρωποι δύνανται να ταξιδεύουν μέσω πολλαπλών ασφαλών χωρών, ακόμα και να ζουν σε ασφαλείς χώρες επί χρόνια, ενώ επιλέγουν τον προτιμητέο προορισμό για να ζητήσουν άσυλο είναι εξωφρενικό και μη βιώσιμο».

Η ομιλία γίνεται ενώ η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπερασπιστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο το σχέδιό της για την εξάλειψη παράνομων ροών μεταναστών και προσφύγων μέσω της Μάγχης.

Το σχέδιο προβλέπει αποστολή όσων φτάνουν στο βρετανικό έδαφος με λέμβους στη Ρουάντα, με την οποία έχει συναφθεί συμφωνία. Ωστόσο το σχέδιο έχει μπλοκαριστεί νομικά μετά από προσφυγές.

Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών Υβέτ Κούπερ κατηγόρησε την κα Μπράβερμαν για παραδοχή ανικανότητας να φτιάξει το μεταναστευτικό σύστημα και για αναζήτηση άλλων υπαιτίων.

Πηγή: skai.gr