Διχασμένη η Βραζιλία μετά την εισβολή των μπολσοναριστών στα κυβερνητικά κτίρια

Στη Βραζιλία η οργή ξεχειλίζει και η ακροδεξιά στη χώρα τρομάζει όχι μόνο τη Μπραζίλια αλλά και ολόκληρη τη Λατινική Αμερική

Της Αθηνάς Παπακώστα

Οι Αρχές στη Βραζιλία ορκίζονται να προστατεύσουν τη δημοκρατία και να τιμωρήσουν τους χιλιάδες υποστηρικτές του τέως προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο που όρμησαν στις έδρες των τριών εξουσιών της Βραζιλίας.

O για πολλούς «Ντόναλντ Τραμπ των Τροπικών» ηττήθηκε στις 30 Οκτωβρίου από τον αριστερό Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα και έκτοτε δεν έχει συγχαρεί τον αντίπαλό του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας προσπαθούσε, σαν κακό όνειρο, να ξορκίσει την ήττα που έβλεπε να τον περιμένει αφήνοντας υπονοούμενα για την αξιοπιστία του εκλογικού συστήματος της χώρας. Από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα δεν έχει αποδεχθεί την ήττα του και φυσικά δεν έχει προσκομίσει ούτε τις απαραίτητες αποδείξεις για τους περί νοθείας ισχυρισμούς του.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι υποστηρικτές του καραδοκούσαν. Κατασκηνώνοντας σε υπαίθριους χώρους - ακόμη και έξω από στρατιωτικές βάσεις - κλείνοντας δρόμους και βάζοντας φωτιά σε σταθμευμένα αυτοκίνητα ζητούσαν πραξικόπημα (!) για την ανατροπή του Ντα Σίλβα. Ο στρατός δεν τους έκανε τη “χάρη” και οι ίδιοι συνασπίστηκαν για να επιτεθούν εναντίον αυτού που θεωρούν εχθρό για τη χώρα τους, τη δημοκρατία. Το σύνθημα είχε ήδη δοθεί άλλωστε εβδομάδες πριν. «Με ανησυχεί ότι η Βραζιλία χάνει την ελευθερία της», δήλωνε ο Ζαΐρ Μπολσονάρο παρασύροντας στον λαϊκισμό τα πλήθη και πείθοντάς τα ότι χωρίς αυτόν η Βραζιλία απειλείται.

Η εισβολή τους στα κυβερνητικά κτίρια του Κογκρέσου, του Προεδρικού Μεγάρου και του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας μοιάζει «καρμπόν» με εκείνη των υποστηρικτών Τραμπ, τον Ιανουάριο 2021. Συνέβη δύο χρόνια και δύο ημέρες αργότερα από εκείνη στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών και κανείς δεν μπορεί να πει πλέον με βεβαιότητα πως στα κράτη που έχει φυτρώσει ο λαϊκισμός δεν θα συμβεί ακόμη μία αντιγραφή του ίδιου εφιάλτη που σκέπασε το 2021 τις ΗΠΑ και σκεπάζει το 2023 τη Βραζιλία.

Η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, Βραζιλία, είναι διχασμένη. Αυτό, βέβαια, το γνωρίζαμε και πριν αντικρίσουμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες αυτές τις εικόνες που θύμιζαν εμφύλιο, τα εκτεταμένα επεισόδια και το χάος που γεννούν τέτοιου είδους στιγμές.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας αναλυτές σημείωναν   ότι πολλοί από τους οπαδούς Μπολσονάρο δεν διαμαρτύρονται μονάχα για την ήττα του ηγέτη τους αλλά και γιατί αυτή προέκυψε από τον ίδιο τον Λούλα Ντα Σίλβα, τον εργάτη, τον συνδικαλιστή, τον κατηγορούμενο για διαφθορά που εξέτισε την ποινή του τρία χρόνια πριν.

Από την πλευρά του ο Ντα Σίλβα, 77 ετών, υποσχέθηκε μία εβδομάδα πριν - κατά την ορκωμοσία του - να ενώσει τη διχασμένη αυτή χώρα. Για εκείνον με την εκλογή του νίκησε η Δημοκρατία και δεσμεύθηκε να οικοδομήσει μία Βραζίλια για όλους. Όμως, ο στόχος του αυτός, εάν πρόκειται επιτευχθεί, θα πρέπει κατακτηθεί με κόπο χτίζοντας επάνω στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο τέως πρόεδρος της χώρας. Εάν το στοίχημα πριν ήταν ήδη μεγάλο, σήμερα μοιάζει ακόμη μεγαλύτερο.

Στη Βραζιλία η οργή ξεχειλίζει και η ακροδεξιά στη χώρα τρομάζει όχι μόνο τη Μπραζίλια αλλά και ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Ευτυχώς και αυτή τη φορά απέτυχε. Οι πληγές, όμως, του παρελθόντος παραμένουν ακόμη ανοικτές.

Τώρα, η κυβέρνηση Λούλα επιδίδεται σε κυνήγι των υποστηρικτών – εισβολέων του Μπολσονάρο. Ήδη το βράδυ της Δευτέρας τουλάχιστον 1.500 ήταν υπό κράτηση ενώ θέτοντας υπό ομοσπονδιακή διοίκηση όλες τις δυνάμεις ασφαλείας μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου κάθε όργανο, πολιτικό ή στρατιωτικό θα πρέπει να λογοδοτεί στο ορισμένο από τον Λούλα πρόσωπο που τέθηκε επικεφαλής.  Οι καταυλισμοί υποστηρικτών Μπολσονάρο ξηλώνονται ενώ παρακολουθούνται και όσοι οδηγοί λεωφορείων μετέφεραν τους εισβολείς στην Εσπλανάδα που στεγάζονται οι έδρες των τριών εξουσιών. Ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι τι θα συμβεί με την αστυνομία αφού πολλοί αστυνομικοί έμοιαζαν να συνοδεύουν τους διαδηλωτές αντί να είναι σε επαγρύπνηση για τυχόν εισβολή τους στα κυβερνητικά κτίρια. Ενώ φυσικά ερώτημα παραμένει και πώς αλλά και πότε η νέα πληγή στην καρδιά της βραζιλιάνικης δημοκρατίας θα γιατρευτεί.  
 

Πηγή: skai.gr