Μια ουσιαστική πράξη «αδελφοσύνης και διαλόγου» είναι για το Βατικανό η επιστροφή τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα, μια επιστροφή η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ μέσα σε κλίμα συγκίνησης στην ελληνική πρωτεύουσα.
Το θραύσματα που αποδόθηκαν στο μνημείο τους περιλαμβάνουν την κεφαλή ενός σκαφηφόρου (ιματιοφόρου) άνδρα που ανήκει στον λίθο V της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, την κεφαλή ενός γενειοφόρου άνδρα που αποδίδεται στη νότια μετόπη 16 της Κενταυρομαχίας και, τέλος, την κεφαλή ενός αλόγου που αποδίδεται σε αέτωμα του Παρθενώνα.
«Η ηρωική απόφαση του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να δωρίσει έναν θησαυρό, που μπορεί να μη φαίνεται μεγάλος, αλλά είναι μέγιστο δώρο προς όλους μας, είναι κάτι που μας αφήνει υπόχρεους», δήλωσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
H επιστροφή των θραυσμάτων του Παρθενώνα από το Μουσείο του Βατικανού στην Αθήνα είναι ιστορικής σημασίας, σύμφωνα με σχολιαστές στη Ρώμη.
Πρώτον, διότι πρόκειται για προσωπική απόφαση του Ποντίφικα την υλοποίηση της οποίας ανέθεσε σε στενούς του συνεργάτες μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Και δεύτερον, διότι δεν είναι τυχαία η επιλογή του Πάπα Φραγκίσκου να δωρίσει τα τρία θραύσματα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο της DW, ο Πάπας θέλησε να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για πράξη που αφορά ανεκτίμητης αξίας αρχαία αντικείμενα και που γίνεται με πνεύμα «αδελφοσύνης και διαλόγου». Κάτι που, έμμεσα, αποτελεί μήνυμα και προς όλες τις άλλες χώρες στις οποίες βρίσκονται τέτοια μάρμαρα.
Η κίνηση αυτή του Πάπα Φραγκίσκου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν σκεφθεί κανείς ότι ο προκάτοχός του, Πάπας Βενέδικτος, δεν είχε συναινέσει στο να μπορέσουν να δοθούν τα τρία θραύσματα στην Ελλάδα.
Από την κίνηση αυτή του Βατικανού, σύμφωνα με σχολιαστές, προκύπτει ότι η πολιτιστική κληρονομία όχι μόνον δεν μπορεί να αγνοηθεί αλλά και αποτελεί ισχυρότερο στοιχείο από οποιοδήποτε εμπορική αγοραπωλησία του παρελθόντος.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η απόφαση του Μουσείου A. Salinas του Παλέρμο της Σικελίας και της περιφέρειας του νησιού να δωρίσει πέρυσι στο μουσείο της Ακρόπολης το θραύσμα Fagan. Αυτή ήταν και η πρώτη επιστροφή γλυπτού του Παρθενώνα από χώρα του εξωτερικού.
«Η οριστική επιστροφή και επανένωση του σικελικού κομματικού είναι τεράστιας σημασίας αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Είναι η πρώτη επανένωση στον Παρθενώνα που αποδίδεται από κράτος σε κράτος υποδεικνύοντας έτσι τον δρόμο που μένει να ακολουθηθεί και από αλλού, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του μνημείου, συμβόλου του παγκόσμιου πολιτισμού, του Παρθενώνα, στην αποκατάσταση της ιστορίας και της δημοκρατίας», είχε δηλώσει τότε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.