Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Μία συμβολική πρωτοβουλία ώστε να αναδειχθεί περαιτέρω το αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκινά από σήμερα, ανήμερα της εθνικής επετείου, η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα σε σύμπραξη με μέλη της ελληνικής κοινότητας της Βρετανίας.
Συγκεκριμένα, αρχίζει εκστρατεία για την αποπληρωμή των χρημάτων που κατέβαλε το βρετανικό κοινοβούλιο το 1816 για να αγοράσει τα Γλυπτά από τον λόρδο Έλγιν, κατόπιν αποτίμησης από ειδική επιτροπή.
Με τις συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και του Βρετανικού Μουσείου για την τύχη των Γλυπτών να έχουν πλέον αποκαλυφθεί, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη συγκέντρωση 35.000 λιρών, δηλαδή του ποσού που είχε καταβληθεί στον Έλγιν όταν αναζήτησε διέξοδο στην πώληση των Γλυπτών απειλούμενος με οικονομική καταστροφή.
«Πρόθεσή μας είναι να επιστρέψουμε στον Βρετανό φορολογούμενο τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για αυτήν την εξαγορά ως μια χειρονομία καλής θέλησης και να διασφαλίσουμε ότι στην τελική επανένωση αυτών των έργων τέχνης στην Αθήνα, θα αναγνωριστεί δεόντως η συμβολή του βρετανικού κοινοβουλίου στη διασφάλιση της ακεραιότητας αυτών των μνημείων», είπε ο καθηγητής Πολ Κάρτλετζ, πρώην κάτοχος της έδρας Ελληνικού Πολιτισμού Α.Γ. Λεβέντη στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και Αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι το ποσό να επιστραφεί στη νέα Υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης Σούνακ, Λούσι Φρέιζερ.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Αυγουστίνος Γαλιάσος, γνωστό και ενεργό μέλος της ελληνικής κοινότητας στο Λονδίνο που πλέον γίνεται μέλος της Επιτροπής, «σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να λάβει το κεφάλαιο που θα συγκεντρώσουμε, θα χαρούμε φυσικά να το δωρίσουμε στο Βρετανικό Μουσείο».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άφιξη των Γλυπτών στο Λονδίνο προκάλεσε τεράστιο και διαρκές ενδιαφέρον για την αρχαία Ελλάδα, για το οποίο μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες - αλλά μετά από δύο αιώνες είναι καιρός να επιστραφούν στην Αθήνα και να ενωθούν και πάλι με τα υπόλοιπα Γλυπτά στην τοποθεσία από την οποία λανθασμένα αφαιρέθηκαν».
Η Πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής, η γνωστή σαιξπηρική ηθοποιός ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν, εξήγησε το σκεπτικό της πρωτοβουλίας: «Οι συνομιλίες μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και των ελληνικών αρχών αντιπροσωπεύουν την πιο ουσιαστική ευκαιρία για πρόοδο εδώ και μια ολόκληρη γενιά. Είναι φυσικό να επισημάνουμε ότι οποιαδήποτε επανένωση θα συνοδευτεί από την αποστολή επιλεγμένων ελληνικών θησαυρών στο Λονδίνο ως αντάλλαγμα. Εμείς θέλουμε να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά των Βρετανών φορολογούμενων».
Λεπτομέρειες για τη νέα εκστρατεία και τρόπο συνεισφοράς μπορεί να βρει κανείς στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.crowdfunder.co.uk/p/reunify-the-parthenon-sculptures
Η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM) απαρτίζεται από διακεκριμένους Βρετανούς ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες του βρετανικού δημόσιου βίου, όπως η Ελληνοβρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ. Από το 1983 τα εκάστοτε μέλη της Επιτροπής κρατούν ψηλά στη βρετανική ατζέντα το αίτημα της επανένωσης, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στον προσεταιρισμό σημαντικών προσωπικοτήτων και της ευρύτερης βρετανικής κοινής γνώμης στον στρατόπεδο υπέρ της επανένωσης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.