Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι επιδίωξη της χώρας του είναι να προστατεύσει την Ουκρανία και όχι να επιφέρει αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα.
Ερωτηθείς από Βρετανούς βουλευτές για το σχόλιο του Προέδρου Μπάιντεν ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, ο κ. Τζόνσον ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αυτή η επιδίωξη της δίκης του κυβέρνησης.
Πρόσθεσε πάντως ότι κατανοεί γιατί ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε κάτι τέτοιο και συμπλήρωσε ότι η επιθυμία για αλλαγή κυβέρνησης δεν είναι ποταπή, σχολιάζοντας χαριτολογώντας ότι κάποιοι θα ήθελαν αλλαγή κυβέρνησης και στη Βρετανία.
Εμφανιζόμενος ενώπιον της βρετανικής Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που απαρτίζεται από τους επικεφαλής των επιμέρους επιτροπών της Βουλής των Κοινοτήτων, ο κ. Τζόνσον είπε: «Στόχος μας είναι απλώς να βοηθήσουμε, να προστατεύσουμε το λαό της Ουκρανίας έναντι της απολύτως βάρβαρης και παράλογης βίας. Αυτό κάνουμε».
Τόνισε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι οτιδήποτε συμβεί εν τέλει να είναι αυτό που θέλουν οι Ουκρανοί, σημειώνοντας ότι εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν.
Ερωτηθείς για τα συχνά τηλεφωνήματα του Προέδρου Μακρόν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν σχολίασε ότι «απλά δεν μπορεί να εμπιστεύεται κανείς τον Πούτιν».
Είπε επίσης ότι διατηρεί αμφιβολίες για την ειλικρινή προθυμία του Πούτιν να συνεργαστεί, ακόμα και σε ανθρωπιστικά ζητήματα, καθώς σημείωσε ότι η Ρωσία συνεχώς εκμεταλλεύεται το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των διαπραγματεύσεων για να ανασυντάξει δυνάμεις.
Ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε επίσης ότι «σίγουρα κοιτάζουμε να ανεβάσουμε ταχύτητα στη στήριξη προς τους Ουκρανούς καθώς αμύνονται», απαντώντας σε ερώτημα περί περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας. Έκανε στο πλαίσιο αυτό μια αναφορά στην πιθανότητα αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων για την απομάκρυση εγκλωβισμένων σε πόλεις όπως η Μαριούπολη.
Ρεπορτάζ των Times, εξάλλου, αναφέρει πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός θέλει να στείλει «πιο θανατηφόρα όπλα» στην Ουκρανία, επιπλέον των αμυντικών αντιαρματικών και αντιαεροπορικών όπλων που έχουν ήδη σταλεί. Την επιθυμία αυτή φέρεται να την εξέφρασε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες για τον τύπο αυτών των νέων όπλων.
Ενώπιον των Βρετανών βουλευτών ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι οι κυρώσεις των G7 κατά της Ρωσίας δεν μπορούν να αρθούν μόνο με μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός. Αντιθέτως, είπε ότι γνώμη του είναι πως οι κυρώσεις πρέπει να ενταθούν «μέχρι και ο τελευταίος στρατιώτης του Πούτιν να φύγει από την Ουκρανία».
Επανέλαβε, τέλος, αυτό που είχε αναφέρει σε πρόσφατη ομιλία του, δηλαδή ότι εφόσον η Ουκρανία δε γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ που θα καλύπτεται από το Άρθρο 5 της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να χορηγεί τόσα όπλα για την οχύρωση της χώρας ώστε αυτά να λειτουργούν αποτρεπτικά για τη ρωσική επιθετικότητα. «Οι βελόνες του ακανθόχοιρου να γίνουν τόσο σκληρές ώστε να μην μπορούν να χωνευτούν από τον Πούτιν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.