Ξεχάστε το jurassic park: Πώς αλλάζει η εμφάνιση των τυραννόσαυρων με βάση νέα ευρήματα

 Τα ευρήματα αλλάζουν τις αντιλήψεις για την εμφάνιση και τη στοματική ανατομία των τυραννόσαυρων   

Ξεχάστε το jurassic park. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε για πάνω από έναν αιώνα, τα μεγάλα δόντια του Τυραννόσαυρου Ρεξ και άλλων θηριόποδων δεινοσαύρων πιθανότατα δεν προεξείχαν, αλλά καλύπτονταν πλήρως από λεπτά, φολιδωτά χείλη όταν το στόμα τους ήταν κλειστό, όπως οι σαύρες, (κεντρική φωτογραφία), σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science».

 Τα ευρήματα αλλάζουν τις έως σήμερα αντιλήψεις για την εμφάνιση και τη στοματική ανατομία αυτών των εμβληματικών προϊστορικών ζώων.
 
 Τα θηριόποδα είναι γνωστά για τα μεγάλα δόντια τους που μοιάζουν με στιλέτο και οι επιστημονικές και δημοφιλείς ανακατασκευές τους έχουν συχνά εμφανίσει αυτά τα δόντια ως εκτεθειμένα, να προεξέχουν εμφανώς από το κλειστό στόμα τους, όπως στους κροκόδειλους, αντί να καλύπτονται από μαλακούς ιστούς του στόματος, όπως συμβαίνει στα περισσότερα άλλα χερσαία ερπετά. Ωστόσο τα δόντια των θηριόποδων είναι γνωστό ότι έχουν σχετικά λεπτό σμάλτο και δεδομένου ότι τα μεγάλα είδη θηριόποδων πιθανότατα διατήρησαν τα αιχμηρά και οδοντωτά δόντια τους για μεγάλες χρονικές περιόδους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συνεχής έκθεση θα οδηγούσε πιθανότατα σε φθορά των δοντιών.

Τυραννόσαυρος

Για να δοκιμάσουν τις εναλλακτικές υποθέσεις για τις ανακατασκευές του προσώπου των θηριόποδων, ο ερευνητής Τόμας Κάλλεν από τα Πανεπιστήμια Όμπουρν και Κάρλτον και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Field και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ του μήκους του κρανίου και του μεγέθους των δοντιών διαφορετικών θηριόποδων, καθώς και ζωντανών και εξαφανισμένων ερπετών με δόντια. Πραγματοποίησαν επίσης μια συγκριτική ιστολογική ανάλυση των μοτίβων φθοράς των δοντιών τυραννόσαυρου και κροκόδειλου.
   
Όπως παρατήρησαν, σε αντίθεση με τους στενότερους συγγενείς τους κροκόδειλους, τα δόντια των θηριόποδων δεν είχαν καμία ένδειξη φθοράς της εξωτερικής επιφάνειας και αυτό υποδεικνύει την ύπαρξη εξωστοματικών ιστών και στοματικών εκκρίσεων που απαιτούνται για να διατηρούνται τα δόντια ενυδατωμένα και προστατευμένα από την έκθεση. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρόλο που τα κρανία και τα δόντια ορισμένων θηριόποδων ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα υπάρχοντα ερπετά, ωστόσο η σχέση μεγέθους δοντιού- κρανίου στα θηριόποδα είναι σε στενή συμφωνία με αυτή των ζωντανών ερπετών, ιδιαίτερα των μεγαλόσωμων σαυρών, που δεν έχουν εκτεθειμένα δόντια. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα δόντια των θηριόποδων δεν ήταν πολύ μεγάλα για να χωρέσουν στο στόμα τους.

Σαύρα


   

Πηγή: skai.gr