Τα σενάρια των τουρκικών εκλογών - «Ρυθμιστής» το αποτέλεσμα στη Βουλή

Το εκλογικό παιχνίδι στην Τουρκία δείχνει να γυρίζει μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση από την προεδρική κούρσα του Μουχαρέμ Ιντζέ

Του Αντώνη Αντζολέτου

Τεράστιες συγκεντρώσεις, φανατισμός, πυροβολισμοί, ακραία πόλωση και αβεβαιότητα. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι γειτονική χώρα οδηγείται στις κάλπες. Το αποτέλεσμα αφορά άμεσα την Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν τόσο από τον τρόπο αντίδρασης των «μεγάλων παιχτών» - των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - όσο και από τις διαθέσεις της νέας ηγεσίας.

 Μέχρι το νέο διπλωματικό μπαράζ υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος. Το εκλογικό παιχνίδι στην Τουρκία δείχνει να γυρίζει μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση από την προεδρική κούρσα του Μουχαρέμ Ιντζέ. Ο πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος μπορεί να αποχώρησε χωρίς να δήλωσε οποιαδήποτε στήριξή στον κεμαλικό υποψήφιο, ωστόσο το προεκλογικό σκηνικό στην Τουρκία στήνεται από την αρχή και «γέρνει τη ζυγαριά». Τον Κιλιτσντάρογλου φέρεται να υποστηρίζει ο ένας στους δύο ψηφοφόρους του Ιντζέ και τον Ερντογάν οι δύο στους δέκα.

Με τον Ταγίπ Ερντογάν δυο δεκαετίες στην εξουσία δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι κρύβει η επόμενη ημέρα. Από τη στιγμή που αποφάσισε με τις δηλώσεις του να ξυπνήσει τις μνήμες της απόπειρας του πραξικοπήματος του 2016 οι αυριανές κάλπες μετατρέπονται σε «θρίλερ».

Εκτός και αν πρόκειται απλώς για ένα τέχνασμα προκειμένου να συσπειρώσει τη βάση του. Τι και αν οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να προηγείται με επτά μονάδες και να ξεπερνά το 50%; Η πιθανή ήττα του νυν προέδρου εμφανίζεται από υποστηρικτές του σαν ήττα των θεσμών. Ίσως το πιο «εφιαλτικό» σενάριο θα ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν να χάσει οριακά την εξουσία την Κυριακή το βράδυ. Σε αυτή την περίπτωση η αμφισβήτηση του αποτελέσματος και η ένταση που θα ακολουθήσει, κατά πολλούς αναλυτές, θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Είναι μια εκλογική μάχη που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ένα μοτίβο διαιρεμένης διακυβέρνησης. Ο σημερινός επικεφαλής της αντιπολίτευσης να κερδίσει την προεδρία και ο Ερντογάν το Κοινοβούλιο ή και το αντίστροφο. Ο νυν πρόεδρος, αν τελικά ηττηθεί, θα έχει προδοθεί από την οικονομία. Δεν κατάφερε να αλλάξει το κλίμα και οι φονικοί σεισμοί ήρθαν και έδωσαν τη χαριστική βολή.

Παρά το οριακό δημοσκοπικό «σκαρφάλωμα» του Κιλιτσντάρογλου πάνω από το 50% ο δεύτερος γύρος δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και μεγάλο ρόλο θα παίξει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στο Κοινοβούλιο. Όποιος από τους δυο διεκδικητές πάρει την πλειοψηφία θα επιχειρήσει να δείξει πως εκπροσωπεί τη σταθερότητα. Το γεγονός πως η Μεράλ Ακσενέρ έχει τη δική της λίστα δυσκολεύει πολύ το έργο του εταίρου της και δίνει ένα αβαντάζ στον Ερντογάν. Στο στρατόπεδο του σημερινού προέδρου εκφράζουν πολλές αμφιβολίες για την μετεκλογική ενότητα των έξι. Πιστεύουν ή ευελπιστούν πως οι ιδεολογικές διαφορές ή οι προσωπικές φιλοδοξίες θα οδηγήσουν αργά η γρήγορα τη συμμαχία σε κατάρρευση. Από την πλευρά του Κιλιτσντάρογλου διαμηνύουν πως ο λαός έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον Ερντογάν και πλέον δεν υπάρχει επιστροφή.
 

Πηγή: skai.gr