Κλείσιμο

Τα φονικότερα δυστυχήματα λόγω συνωστισμού πλήθους την τελευταία δεκαετία

Το ποδοπάτημα που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 150 ανθρώπους τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στη Σεούλ είναι ένα από τα φονικότερα που έχουν σημειωθεί σε όλον τον κόσμο την τελευταία δεκαετία

Μέκκα: 2.300 νεκροί

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, στον τεράστιο συνωστισμό στον χώρο του «λιθοβολισμού του διαβόλου» στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, έχασαν τη ζωή τους 2.300 άνθρωποι. Αυτή ήταν η χειρότερη καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία του προσκυνήματος των μουσουλμάνων στη Μέκκα. Το Ιράν, που έχασε 464 ανθρώπους στο δυστύχημα, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία για ελλιπή οργάνωση. Προσκυνητές εξήγησαν ότι το ποδοπάτημα οφειλόταν στο κλείσιμο ενός δρόμου κοντά στον χώρο του λιθοβολισμού και στην κακή διαχείριση της ροής των πιστών από τις δυνάμεις ασφαλείας. Μεταξύ των χωρών που θρήνησαν τα περισσότερα θύματα ήταν και το Μαλί, με 282 νεκρούς.

Ινδονησία: τουλάχιστον 133 νεκροί

Την 1η Οκτωβρίου 2022 ένα πλήθος ανθρώπων ποδοπατήθηκε στο γήπεδο της Μαλάνγκ, στο νησί της Ιάβας, όταν η αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει οπαδούς των ομάδων χρησιμοποιώντας δακρυγόνα. Μεταξύ των 133 νεκρών ήταν και 40 παιδιά.

Πολλά θύματα, μέσα στον πανικό τους, πέθαναν από ασφυξία προσπαθώντας να περάσουν από τις κλειστές ή πολύ στενές πύλες εξόδου.

Διενεργείται προκαταρκτική έρευνα σε βάρος έξι προσώπων, μεταξύ των οποίων είναι και τρεις αστυνομικοί. Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας μετατέθηκε και το στάδιο Καντζουρουχάν πρόκειται να κατεδαφιστεί.

Ινδία: τουλάχιστον 115 νεκροί

Στις 13 Οκτωβρίου 2013, στο περιθώριο μιας θρησκευτικής γιορτής κοντά σε έναν ναό της περιφέρειας Ντατία, στο κρατίδιο Μάντια Πραντές, ποδοπατήθηκαν ή πνίγηκαν 115 άνθρωποι. Άλλοι 110 τραυματίστηκαν.

Τη στιγμή που σημειώθηκε το δυστύχημα, περίπου 20.000 άνθρωποι βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα του ποταμού Σιντ. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο πανικός του πλήθους προκλήθηκε όταν κυκλοφόρησε μια φήμη πως η γέφυρα θα κατέρρεε επειδή προσέκρουσε επάνω της ένα τρακτέρ.

Ακτή Ελεφαντοστού: τουλάχιστον 60 νεκροί

Την 1η Ιανουαρίου 2013, τουλάχιστον 60 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι, έχασαν τη ζωή τους στο ποδοπάτημα που προκλήθηκε καθώς ένα τεράστιο πλήθος αποχωρούσε από τη συνοικία Πλατό του Αμπιτζάν, αφού παρακολούθησε το θέαμα των πυροτεχνημάτων για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Ιράν: 56 νεκροί

Στις 7 Ιανουαρίου 2020, κατά τη διάρκεια της κηδείας του Ιρανού στρατηγού Κασέμ ΣολεΪμανί, 56 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν στην πόλη Κερμάν.

Ο Σολεϊμανί, που σκοτώθηκε στις 3 Ιανουαρίου από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, θεωρείται ήρωας στη χώρα του.

Αιθιοπία: 52 νεκροί

Στις 2 Οκτωβρίου 2016, τουλάχιστον 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση -η αντιπολίτευση ανεβάζει τον αριθμό στους 100- έπειτα από συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού φεστιβάλ Ιρεέτσα, για το τέλος της εποχής των βροχών.

Τανζανία: 45 νεκροί

Στις 21 Μαρτίου 2021, 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον συνωστισμό που προκλήθηκε στο στάδιο της Νταρ ες Σαλάμ, της οικονομικής πρωτεύουσας, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Τανζανοί για να τιμήσουν τη μνήμη του αποβιώσαντος προέδρου της χώρας Τζον Μαγκουφούλι.

Ισραήλ: 45 νεκροί

Στις 30 Απριλίου 2021, στο ποδοπάτημα κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος για την εβραϊκή γιορτή Λαγκ Μπαομέρ στο όρος Μερόν, τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένα γεγονός που αμαύρωσε τη μεγαλύτερη συνάθροιση ανθρώπων στη χώρα μετά την έναρξη της πανδημίας της Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ