«Αδιάφθοροι»: Λιμενικοί και αστυνομικοί κατηγορούνται για υπεξαίρεση και προστασία 

Διπλό «χτύπημα» των «αδιάφθορων» με 19 συλλήψεις: Λιμενικοί και αστυνομικοί κατηγορούνται για δωροδοκίες και προστασία 

Tον Δεκέμβριο του 2023 οι εσωτερικές υποθέσεις είχαν συλλάβει του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά για διακίνηση κατασχεμένης κοκαΐνης - 4 συλλήψεις αστυνομικών

Κλείσιμο

Νέες εικόνες φρίκης από την φυλακή Σεντνάγια της Συρίας – Τρόφιμοι τρελαμένοι από τα βασανιστήρια – Βίντεο και φωτογραφίες σοκ

Από την είσοδο των ανταρτών στα κελιά του «ανθρώπινου σφαγείου» καταγράφηκαν πολύ σκληρές εικόνες 

Συγκλονιστικές εικόνες από τη διαβόητη, υπόγεια φυλακή Σεντνάγια, βόρεια της Δαμασκού, βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας προκαλώντας φρίκη και αποτροπιασμό.

Οι αντάρτες απελευθέρωσαν χιλιάδες κρατούμενους του καθεστώτος Ασαντ αλλά λένε ότι ακόμα τόσοι παραμένουν παγιδευμένοι στα υπόγεια κελιά του «ανθρώπινου σφαγείου», με κίνδυνο να πεθάνουν απά την ασφυξία. Ωστόσο,  η Ένωση Κρατούμενων και Αγνοουμένων στη Φυλακή Saydnaya (ADMSP) αρνείται αυτές τις πληροφορίες. 

Οι δημοσιογράφοι διεθνών πρακτορείων περιέγραψαν την φυλακή σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης, με σωρούς πτωμάτων, σκελετωμένους τρόφιμους και ανθρώπους που έζησαν εκεί για δεκαετίες – ανάμεσά τους παιδιά που γεννήθηκαν μέσα σε αυτό το περιβάλλον

Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης λέγεται ότι βασανίστηκαν με τρόπους που δεν μπορεί να συλλάβει καν η φαντασία και εκτελέστηκαν υπό το καθεστώς Άσαντ στα υπόγεια της Σεντνάγια, ενώ οι επιζώντες επιβίωναν σε άθλιες, απάνθρωπες συνθήκες.

Από την είσοδο των ανταρτών στην φυλακή καταγράφηκαν πολύ σκληρές εικόνες, με κρατούμενους σαν τρόφιμους ψυχιατρείου, τρελαμένους από τα βασανιστήρια ή ακόμα και ανίκανους να επικοινωνήσουν. 

Την ίδια ώρα, οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν περίπου σαράντα πτώματα με εμφανή σημάδια βασανιστηρίων στο νεκροτομείο κέντρου υγείας, κοντά στη Δαμασκό. Ο αρχηγός τους και νέος ηγέτης της Συρίας, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι, δήλωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα λίστα «των ανώτατων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε βασανιστήρια σε βάρος του λαού», ώστε να βρεθούν και να πληρώσουν για τα εγκλήματα πολέμου του καθεστώτος Ασαντ. 

Ένας Ιορδανός επέστρεψε στην πατρίδα του αφού πέρασε 38 χρόνια στην Σεντνάγια. Γύρισε ζωντανός αλλά έχοντας χάσει τη μνήμη του.

«Ο Οσάμα Μπασίρ Χασάν αλ-Μπατάιναχ εξαφανίστηκε σε ηλικία 18 ετών το 1986, και στη συνέχεια πέρασε 38 χρόνια σε φυλακές του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με τους οικείους του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σουφιάν αλ-Κοντάτ, εκπρόσωπος του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών. Βρέθηκε στη Συρία «αναίσθητος και με αμνησία και παραδόθηκε στα μέλη της οικογένειάς του σήμερα (Τρίτη) το πρωί», δήλωσε ο εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίζει από ποιο κέντρο κράτησης αφέθηκε ελεύθερος ή πώς ταυτοποιήθηκε ο άνδρας, παρά την εμφανέστατα κακή κατάσταση της υγείας του.

Ωστόσο, στο διαδίκτυο οι εικόνες του απελευθερωμένου κρατούμενου, αναφέρουν ότι κρατούνταν στο «ανθρώπινο σφαγείο».

Το 2017, η Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει τουλάχιστον 13.000 εκτελέσεις κρατουμένων δια απαγχονισμού και συστηματικά βασανιστήρια από κυβερνητικές δυνάμεις στην διαβόητη φυλακή μεταξύ το 2011 και του 2015. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου συνεχίζονταν μέχρι και πρόσφατα, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εκεί να είναι πλέον ανυπολόγιστος.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολόγισε τον Ιανουάριο του 2021 ότι, από το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου, 30.000 κρατούμενοι σκοτώθηκαν βάναυσα από το καθεστώς Άσαντ από βασανιστήρια, κακομεταχείριση και μαζικές εκτελέσεις.

Το στρατόπεδο θανάτου 

Η φυλακή βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, σε μία έκταση περίπου 1,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων και φιλοξενούσε μέχρι και 20.000 κρατούμενους. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1981 και συνεχίστηκε μέχρι το 1986, με τον πρώτο κρατούμενο να φτάνει το 1987.

Το τι ακριβώς γινόταν μέσα στην φυλακή δεν είναι επισήμως γνωστό.

Ποτέ δεν επετράπη η πρόσβαση σε καμία ΜΚΟ και κατά συνέπεια, τα διαθέσιμα στοιχεία προέρχονται από μαρτυρίες πρώην κρατουμένων και φρουρών.

συρια φυλακη

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), μέσα στην Σεντνάγια οι αντικαθετσωτικοί κρατούμενοι υποβάλλονταν – ασχέτως φύλου και ηλικίας - σε απάνθρωπα βασανιστήρια, από ξυλοδραμούς και βιασμούς μέχρι, αποκεφαλισμούς, καψίματα και τη χρήση αρθρωτών σανίδων γνωστών ως «ιπτάμενα χαλιά». H σανίδα δίπλωνε στη μέση έτσι ώστε το πρόσωπο του θύματος να αγγίζει τα πόδια του, προκαλώντας πόνο και ακινητοποιώντας περαιτέρω το θύμα.

Στην φυλακή υπήρχαν επίσης τουλάχιστον δύο «δωμάτια αλατιού» που χρησιμοποιούνταν ως νεκροτομεία για τη διατήρηση των νεκρών, απουσία νεκροτομείων με ψυγείο. Πολλές φορές, οι νεκροί κρατούμενοι αφήνονταν στο κελί τους με τους υπόλοιπους ζωντανούς για μέρες, μέχρι να αδειάσει θέση σε αν από τα δύο δωμάτια αλατιού, ή το κρεματόριο που κατασκευάστηκε αργότερα για την μαζική αποτέφρωση των εκτελεσμένων. 

Πηγή: skai.gr