Μήνυμα των ΗΠΑ στην Άγκυρα μετά τη συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν: Να ενταχθεί «τώρα» η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη με τον Φιντάν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Λονδίνο

Μήνυμα στην Άγκυρα για την ανάγκη - άμεσης - ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έστειλε εκ νέου ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή του με τον νέο ομόλογό του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. 

«Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Λονδίνο. Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Φιντάν συζήτησαν ορισμένες κοινές περιφερειακές προτεραιότητες. Ο υπουργός Μπλίνκεν χαιρέτισε την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του έργου της για την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα» σημείωσε ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ. 

(Ο Μπλίνκεν) τόνισε επίσης, πρόσθεσε εμφατικά ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη σημασία της ενότητας του ΝΑΤΟ σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, και ενθάρρυνε την υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Σουηδία για να ενταχθεί τώρα στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Φιντάν είπε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση: «Σήμερα, είμαστε εδώ στο Λονδίνο για να δείξουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία».

Αν και οι δύο χώρες μπορεί να μη συμφωνούν σε κάθε ζήτημα, ο Φιντάν σημείωσε ότι «η μακροχρόνια συμμαχία τους στο ΝΑΤΟ και σε άλλες πλατφόρμες τις αναγκάζει να συνεχίσουν να συνεργάζονται».

Υπενθυμίζοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δημιούργησαν στρατηγικούς μηχανισμούς Τουρκίας-ΗΠΑ πέρυσι στη Μαδρίτη, ο Φιντάν είπε ότι στόχος του μηχανισμού είναι να αντιμετωπίσει τα εκκρεμή ζητήματα και να διερευνήσει ευκαιρίες για βαθύτερη συνεργασία.

Πηγή: skai.gr