Στόλτενμπεργκ: Την επόμενη εβδομάδα η άσκηση πυρηνικής αποτροπής από το ΝΑΤΟ - Δείτε βίντεο

Φέτος, η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί πάνω από την Ιταλία, την Κροατία και τη Μεσόγειο Θάλασσα, είπε ο Στόλτενμπεργκ

Την επόμενη εβδομάδα πάνω από την Ιταλία, την Κροατία και τη Μεσόγειο Θάλασσα θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας έρχεται μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας ότι θα αποχωρήσει από την παγκόσμια συμφωνία απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών.

Η άσκηση «Steadfast Noon» του ΝΑΤΟ διεξάγεται κάθε χρόνο και διαρκεί περίπου μία εβδομάδα. Περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, αλλά δεν περιλαμβάνει πραγματικές βόμβες. Συμβατικά τζετ και αεροσκάφη επιτήρησης και ανεφοδιασμού συμμετέχουν επίσης συνήθως.

«Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό γεγονός ρουτίνας που γίνεται κάθε Οκτώβριο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. «Φέτος, η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί πάνω από την Ιταλία, την Κροατία και τη Μεσόγειο Θάλασσα».

Είπε ότι η άσκηση θα βοηθήσει στη διασφάλιση της «αξιοπιστίας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της πυρηνικής μας αποτρεπτικής δύναμης και στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια υπενθύμιση του σημαντικού ρόλου που παίζουν τα πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ στην αποτροπή της επιθετικότητας.

Σχολιάζοντας τις απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά τις πυρηνικές δυνάμεις της Μόσχας και δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή.

Πηγή: skai.gr