Στο Μπέλφαστ ο Σούνακ - Πιέζει για την αποδοχή του «Πλαισίου του Ουίνδσορ»

Η νέα συμφωνία απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν στο εμπόριο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στο Μπέλφαστ βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ για επαφές με στόχο να πείσει τους Βορειοϊρλανδούς για την επάρκεια του «Πλαισίου του Ουίνδσορ».

Πρόκειται για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε τη Δευτέρα στην ομώνυμη βρετανική πόλη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για αντικατάσταση του αμφιλεγόμενου Πρωτοκόλλου Β. Ιρλανδίας που συνόδευε τη συμφωνία του Brexit.

Σε πρωινή συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC, ο κ. Σούνακ δήλωσε ότι πιστεύει «με το χέρι στην καρδιά» πως η νέα συμφωνία λύνει τα προβλήματα στο εμπόριο μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, κάτι που σημαίνει ότι πλέον είναι «ασφαλής» η θέση της δεύτερης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κατά τρόπο κρίσιμο αποκαθιστά και προστατεύει την κυριαρχία για τη Βόρεια Ιρλανδία», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, παραδεχόμενος ότι το Πρωτόκολλο που είχε υπογραφεί επί Μπόρις Τζόνσον το 2019, με τον ίδιο στη θέση του υπουργού Οικονομικών, δημιουργούσε «θέματα» επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητα των Βορειοϊρλανδών.

Στεκόμενος στην πρόνοια της νέας συμφωνίας για δίχως ελέγχους και γραφειοκρατία εμπόριο μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας, που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Σούνακ τόνισε πως αφαιρείται οποιαδήποτε υπόνοια συνόρου στη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Επισήμανε δε πως πλέον μόνο το 3% των ευρωπαϊκών νόμων θα έχει ισχύ στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία θα διατηρήσει ωστόσο την προνομιακή της πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Σούνακ, το νέο μέτρο που αποκαλείται «Φρένο του Στόρμοντ» θα δίνει το δικαίωμα στο ομώνυμο τοπικό κοινοβούλιο να απορρίπτει νέα νομοθετήματα της ΕΕ περί αγαθών που θα αφορούν τη Β. Ιρλανδία.

Με τον τρόπο αυτό, είπε, επιτυγχάνεται η «λεπτή ισορροπία» που απαιτείται για το σεβασμό των ταυτοτήτων όλων των κοινοτήτων της Β. Ιρλανδίας, όπως επιτάσσει η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Στο κρίσιμο ερώτημα αν θα αποδεχθούν τη συμφωνία οι ενωτικοί στη Βόρεια Ιρλανδία, δηλαδή η κοινότητα που θέλει παραμονή της περιοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ο Ρίσι Σούνακ είπε ότι πρέπει να τους δοθεί «χρόνος και χώρος να εξετάσουν τη λεπτομέρεια» των όσων συμφωνήθηκαν με την ΕΕ.

Αποστολή του κ. Σούνακ πλέον είναι να πείσει το μεγαλύτερο κόμμα της ενωτικής παράταξης στη Β. Ιρλανδία, το DUP, να αποδεχθεί τη συμφωνία και να επιστρέψει στην προβλεπόμενη από την ειρηνευτική συμφωνία της Μ. Παρασκευής συγκυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση ναι μεν το Πλαίσιο του Ουίνδσορ θα εγκριθεί με τη στήριξη της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά θα έχει μειωμένη νομιμοποίηση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η νέα συμφωνία δείχνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να συνεργαστεί «με τον κοντινότερο σύμμαχο και εμπορικό εταίρο» που είναι η ΕΕ.

Επιβεβαίωσε δε ότι έχει μιλήσει για τη νέα συμφωνία με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος απείχε από τη χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Πλαίσιο του Ουίνδσορ.
 

Πηγή: skai.gr