Κορυφώνεται η αγωνία για τους εγκλωβισμένους στο Σουδάν

Όσοι έχουν απομείνει πίσω βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση ενός ασφαλέστερου καταφυγίου τη στιγμή που τα σημεία των μαχών μεταβάλλονται συνεχώς και πέρα από τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς λαμβάνουν χώρα και λεηλασίες σε καταστήματα αλλά και σπίτια

Της Αθηνάς Παπακώστα

Η ένοπλη σύγκρουση στο Σουδάν έχει πλέον εισέλθει στη δεύτερη εβδομάδα της. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι νεκροί είναι 420 ωστόσο, ο τραγικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι δραματικά υψηλότερος. Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν παύσει τη λειτουργία τους ενώ, τα αποθέματα νερού και ηλεκτρικού ρεύματος περιορίζονται γεννώντας φόβους για μία ανθρωπιστική κρίση. Παράλληλα, η επικοινωνία είναι δύσκολη αφού και Διαδίκτυο έχει πέσει σε πολλές περιοχές. Χιλιάδες πολίτες και διπλωματικό προσωπικό τρίτων χωρών απομακρύνθηκαν τα τελευταία 24ωρα από τη χώρα με τις περίπλοκες επιχειρήσεις εκκένωσης παραμένουν σε εξέλιξη.  

Στις δραματικές επιχειρήσεις διάσωσης, κομβόι διπλωματικού προσωπικού, δασκάλων, καθηγητών, μαθητών, φοιτητών και οικογενειών από δεκάδες άλλες χώρες διέσχιζαν την πρώτη γραμμή των μαχών για να μεταβούν στα σημεία από τα οποία θα δραπέτευαν από τον εφιάλτη. Ένα κύμα στρατιωτικών αεροσκαφών από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία πέταξαν την Κυριακή και τη Δευτέρα προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή απομάκρυνσης. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις αυτές για τους Σουδανούς πολίτες σημαίνουν ένα πράγμα, ότι η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι η κατάσταση θα γίνει ολοένα και χειρότερη. 

Όσοι έχουν απομείνει πίσω βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση ενός ασφαλέστερου καταφυγίου τη στιγμή που τα σημεία των μαχών μεταβάλλονται συνεχώς και πέρα από τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς λαμβάνουν χώρα και λεηλασίες σε καταστήματα αλλά και σπίτια. Σε ό,τι αφορά σε βασικές προμήθειες, όπως είναι το φαγητό και τα καύσιμα, όσοι καταφέρουν να βγουν από τα σπίτια τους και να τα αναζητήσουν θα διαπιστώσουν ότι οι τιμές τους έχουν εκτιναχθεί.

Σε πολυτέλεια όμως έχει καταντήσει και η μεταφορά αμάχων εκτός της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα Σουδανούς, οι τιμές των εισιτηρίων των λεωφορείων έχουν τετραπλασιαστεί ενώ πλέον η τιμή ενοικίασης ενός λεωφορείου για 50 άτομα με προορισμό τα σύνορα με την Αίγυπτο αγγίζει τις 14.000 δολάρια.

Όσοι, λοιπόν, έχουν την οικονομική δυνατότητα ταξιδεύουν έως και 15 ώρες για να φτάσουν από το Χαρτούμ είτε στα βόρεια και τα σύνορα με την Αίγυπτο είτε στα ανατολικά και το Πορτ Σουδάν. Όσοι, όμως, δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα καταφέρνουν να φτάσουν απλώς σε επαρχίες του Νείλου βόρεια και νότια του Χαρτούμ.

Στο Σουδάν πριν ξεσπάσουν οι μάχες, το 1/3 του πληθυσμού είχε ήδη ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια και σήμερα, όπως αναφέρουν, ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι αδύνατον να προσεγγίσουν ανθρώπους προκειμένου να συνδράμουν και να φέρουν εις πέρας ουσιαστικά και την αποστολή τους. Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως όταν οι επιχειρήσεις εκκένωσης τρίτων χωρών ολοκληρωθούν τότε τα εμπόλεμα μέρη δεν θα υπακούσουν ούτε για ένα λεπτό στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για εκεχειρία.

Αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, ο στρατός της χώρας φαίνεται πως έχει το επάνω χέρι αλλά δεν έχει καταφέρει να αρπάξει τον έλεγχο πολλών συνοικιών της από την παραστρατιωτική οργάνωση, «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης», RSF. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην γειτονική πόλη Όμντουρμαν.  

Υπενθυμίζουμε ότι οι μάχες στο Σουδάν αφορούν μία σύγκρουση για τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας ανάμεσα στους δύο ισχυρούς της στρατιωτικής ηγεσίας στη χώρα. Από τη μία είναι ο στρατηγός του σουδανικού στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν και από την άλλη ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, επικεφαλής της ισχυρής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης», RSF.

Οι μάχες άρχισαν στις 15 Απριλίου και δίνεται αγώνας για την κατάληψη και τον απόλυτο έλεγχο σημαντικών εγκαταστάσεων οι οποίες, όμως, βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές με τους αμάχους να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα. Καμία από τις δύο πλευρές δεν αναμένεται να κάνει πίσω αφού και οι δύο ορκίζονται να πολεμήσουν μέχρι τέλους.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο απομάκρυναν μόνο διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους ήδη από την Κυριακή ενώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Γαλλία στο «τιμόνι» σε μία συντονισμένη προσπάθεια, απομάκρυνε πέρα από το διπλωματικό προσωπικό και εκατοντάδες αμάχους βοηθώντας ακόμη και πολίτες άλλων χωρών, εκτός μπλοκ.

Συνολικά, από το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ, μεταφέρθηκαν τουλάχιστον 500 άμαχοι διαφορετικών εθνικοτήτων από 36 χώρες με πτήσεις προς το συνορεύον Τζιμπουτί από όπου στρατιωτικά αεροσκάφη από την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Ελλάδα ήταν προγραμματισμένο να τους παραλάβουν.

Σε ό, τι αφορά πολίτες από τη Νότια Κορέα, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Κένυα, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες διαφεύγουν οδικώς από το Χαρτούμ προς την ανατολική πόλη-λιμάνι Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα όπου ακόμη παραμένει σε λειτουργία και το αεροδρόμιο.

Σε εξέλιξη παραμένει η απομάκρυνση κατοίκων αμερικανικής υπηκοότητας με τον Λευκό Οίκο στην ενημέρωσή του προς δημοσιογράφους και Μέσα Ενημέρωσης το βράδυ της Δευτέρας να ανακοινώνει ότι η εκκένωση γίνεται μέσω ξηράς και ότι οι πρώτοι Αμερικανοί πολίτες έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στο Πορτ Σουδάν. Από την πλευρά της Βρετανίας, 4.000 πολίτες της παραμένουν στη χώρα με το Λονδίνο να δηλώνει ότι εξετάζει κάθε δυνατότητα απομάκρυνσής τους με ασφάλεια, επίσης, μέσω ξηράς.

Το Σουδάν πλήττεται εδώ και δεκαετίες από συγκρούσεις. Δύο εμφύλιοι πόλεμοι κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ, η συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Νταρφούρ στα δυτικά της χώρας εκτόπισε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ανθρώπους και κόστισε στη ζωή σε τουλάχιστον 200.000.

Πηγή: skai.gr