ΚΑΙΡΟΣ

Σλοβακία: Πόλεμος παραπληροφόρησης υπέρ της ρωσικής προπαγάνδας ενόψει των εκλογών του Σαββάτου

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Οι αναλυτές κατονομάζουν τρία κόμματα που προωθούν ψευδείς ισχυρισμούς κατά της Ουκρανίας και υπέρ της Ρωσίας: το αριστερό κόμμα Smer-SD, το εθνικιστικό κόμμα Republika και το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα 

Όσο πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου, οι οποίες θα μπορούσαν να καθορίσουν αν η Σλοβακία θα προσεγγίσει ή όχι τη Μόσχα, οι ψηφοφόροι της κατακλύζονται από παραπληροφόρηση τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, κυρίως τη Ρωσία.

Η Σλοβακία, χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος της ΕΕ και του NATO, είναι εδώ και χρόνια στόχος εκστρατειών παραπληροφόρησης.

"Το οικοσύστημα της παραπληροφόρησης στην Σλοβακία (...) έφτασε σήμερα στο απόγειό του", καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, δήλωσε ο Πέτερ Ντουμπότζι, ο διευθυντής του ιστοτόπου Infosecurity.sk.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Σλοβάκοι πολιτικοί είναι οι βασικοί φορείς διάδοσης και οι προσεχείς εκλογές θα είναι οι πρώτες των τελευταίων ετών που "θα αντικατοπτρίζουν το πλήρες δυναμικό της παραπληροφόρησης".

Οι αναλυτές κατονομάζουν τρία κόμματα που προωθούν ψευδείς ισχυρισμούς κατά της Ουκρανίας και υπέρ της Ρωσίας: το αριστερό κόμμα Smer-SD του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, το εθνικιστικό κόμμα Republika και το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS).

Ο Φίτσο είναι το φαβορί για την πρωθυπουργία και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα Republika και SNS αναμένεται και τα δύο να συγκεντρώσουν επαρκή αριθμό ψήφων για να εξασφαλίσουν έδρες στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Τομάς Κρίσακ, αναλυτή της Gerulata Technologies, μιας νεοφυούς επιχείρησης που ειδικεύεται στις υβριδικές απειλές, τα κόμματα αυτά "χρησιμοποιούν την πολιτική χειραγώγηση ως εργαλείο προεκλογικής εκστρατείας".

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Reset, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, ανακοίνωσε οτι κατέγραψε πάνω από 365.000 αναρτήσεις παραπληροφόρησης που συνδέονται με τις εκλογές στα σλοβακικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με αυτήν, η έκθεση σε αναρτήσεις που παραβίαζαν τους όρους χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και περιείχαν παραπληροφόρηση ήταν πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτήν σε μια μέση ανάρτηση.

Πάνω από το 15% αυτών των αναρτήσεων δημοσιεύτηκαν από λογαριασμούς που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης αυτής.

Εκλογική Νοθεία

Πριν ακόμη από τις εκλογές, ο Φίτσο και ο Μίλαν Ούρικ (Republika) προειδοποίησαν τους ψηφοφόρους για ενδεχόμενη εκλογική νοθεία, χωρίς να παραθέσουν αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους, στρατηγική που χρησιμοποίησε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις αμερικανικές εκλογές του 2020.

Πρόσφατα ο Φίτσο δήλωσε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε το 2014 με τους Ουκρανούς "φασίστες" που σκότωναν Ρώσους αμάχους.

Ο ατεκμηρίωτος αυτός ισχυρισμός χρησιμοποιείται συχνά από το Κρεμλίνο και τα συμμαχικά του μέσα.

Ο Αντρέι Ντάνκο, πρόεδρος του SNS, δήλωσε τον Ιούλιο ότι τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία δεν ήταν "ιστορικά ουκρανικά".

Λειτουργούν σαν "βιτρίνα της ρωσικής προπαγάνδας", έκρινε ο Ντουμπότζι.

Οι ειδικοί παρατήρησαν επίσης "σημαντική αύξηση των προσπαθειών άρνησης της ανθρώπινης υπόστασης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+", όπως και των προσπαθειών να αποκλειστούν κοινωνικά οι σεξουαλικές μειονότητες, σύμφωνα με τον Βίκτορ Μπράινερ, ανεξάρτητο αναλυτή ειδικό στις υβριδικές απειλές.

Σε προεκλογική διαφήμιση που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο Φίτσο χλευάζει μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ διερωτώμενος αν ο βασικός του αντίπαλος, ο Μίχαλ Σιμέτσκα, που είναι αρχηγός του φιλελεύθερου κόμματος Progresivne Slovensko (Προοδευτική Σλοβακία) "θα αυτοπροσδιοριζόταν ως αγόρι, κορίτσι, ή ελικόπτερο".

Άλλο δημοφιλές θέμα της προεκλογικής εκστρατείας είναι οι μετανάστες από τη Μέση Ανατολή που διασχίζουν τα νότια σύνορα με την Ουγγαρία.

Πρόσφατα ο αρχηγός της σλοβακικής αστυνομίας Στέφαν Χάμραν ζήτησε από τους πολιτικούς αξιωματούχους να απέχουν από οποιαδήποτε παραπληροφόρηση συνδέεται με τη μετανάστευση διότι αυτή εμποδίζει τη δουλειά της αστυνομίας.

Πολιτική κινητοποίηση

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το 2022 από το κέντρο ερευνών Globsec έδειξε ότι το 54% των Σλοβάκων πιστεύει στις θεωρίες συνομωσίας, σύμφωνα με τις οποίες ο κόσμος κυβερνάται από μυστικές ομάδες που θέλουν να εγκαθιδρύσουν μια ολοκληρωτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Επίσης καλά ριζωμένη είναι η προπαγάνδα σε βάρος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς μόνον το 31% των Σλοβάκων τον θεωρεί θετική φυσιογνωμία, σύμφωνα με έρευνα του Globsec του 2023.

Μέρος της παραπληροφόρησης που υπάρχει από τότε που έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί ευθέως να αποδοθεί στη Ρωσία, η πρεσβεία της οποίας στη Σλοβακία είναι ιδιαίτερα σημαντική, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Είναι "η πιο δραστήρια από όλες τις ρωσικές πρεσβείες στον κόσμο αν εξετάσουμε τα δεδομένα του Facebook", σύμφωνα με τον Κρίσακ. "Αυτή διαδίδει επίσης πολλή παραπληροφόρηση και παραπλανητικές ιστορίες", υπογράμμισε.

"Η Ρωσία έχτισε συστηματικά ένα περίπλοκο δίκτυο από κέντρα ενημέρωσης, παράγοντες άσκησης επιρροής και δημόσια πρόσωπα που διείσδυσαν στον δημόσιο λόγο και την πολιτική κινητοποίηση", κατέληξε ο Μπράινερ.

Πηγή: skai.gr