Κλείσιμο

Οι εκλογές στη Σλοβακία ίσως στερήσουν από το Κίεβο έναν σταθερό σύμμαχο

Το φαβορί για τη νίκη, ο λαϊκιστής πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο τάσσεται κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία και αναφανδόν υπέρ των επιχειρημάτων της Μόσχας

Μία δυνητικά ανεπιθύμητη εξέλιξη για την Ουκρανία θα μπορούσαν να έχουν οι επικείμενες εκλογές της 30ης Σεπτεμβρίου στη Σλοβακία καθώς το φαβορί για τη νίκη, ο λαϊκιστής πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο τάσσεται κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία και αναφανδόν υπέρ των επιχειρημάτων της Μόσχας.

Σύμφωνα με το Reuters, ενώπιον περίπου 300 υποστηρικτών του σε μια πολιτική συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Banovce nad Bebravou της δυτικής Σλοβακίας, ο Ρόμπερτ Φίκο, δήλωσε «είμαστε μια ειρηνική χώρα. Δεν θα στείλουμε ούτε έναν γύρο στην Ουκρανία».

Αν τηρήσει την υπόσχεσή του, θα σηματοδοτήσει μια ριζική αλλαγή για τη Σλοβακία, μέχρι τώρα σταθερό σύμμαχο του ανατολικού γείτονά της, την Ουκρανία, στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας. Η Μπρατισλάβα προμήθευσε όπλα και πρόσφερε ισχυρή πολιτική υποστήριξη στο Κίεβο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

«Θα πρέπει να καθίσουν ούτως ή άλλως και να βρουν συμφωνία», είπε ο Φίκο. «Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Κριμαία, ποτέ δεν θα εγκαταλείψει τα εδάφη που ελέγχει».

Ο Φίκο δεν είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει. Κανένα κόμμα δεν αναμένεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία και η δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Δυτικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Κίεβο εκτιμούν ότι μια μικρή χώρα όπως η Σλοβακία δεν μπορεί να φτάσει τόσο μακριά στην ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Όμως, ο 59χρονος επιτίθεται στις Βρυξέλλες και όχι μόνο, επικρίνοντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καλώντας για προσέγγιση με τη Μόσχα όταν τελειώσει ο πόλεμος και δεσμεύεται να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όταν έρθει η ώρα.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Φίκο είπε ότι ο πόλεμος «ξεκίνησε το 2014 όταν Ουκρανοί Ναζί και φασίστες άρχισαν να δολοφονούν Ρώσους πολίτες στο Ντονμπάς και το Λουχάνσκ», απηχώντας τη δικαιολογία της Μόσχας για υποστήριξη των αυτονομιστών που κατέλαβαν γη στην ανατολική Ουκρανία.
 

Πηγή: skai.gr