Κλείσιμο

«Πέρασε» το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο Τζόνσον για το εμπόριο με την Βόρεια Ιρλανδία

Τη νομιμότητα των επικείμενων μονομερών τροποποιήσεων στο Πρωτόκολλο έχουν αμφισβητήσει οι Ευρωπαίοι, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Λονδίνο.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Εγκρίθηκε από τους Βρετανούς βουλευτές, όπως αναμενόταν, το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον που επιτρέπει τη μονομερή τροποποίηση του Πρωτοκόλλου Βόρειας Ιρλανδίας που συμπληρώνει τη συμφωνία του Brexit.

Στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων αργά τη νύχτα της Δευτέρας το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από 295 βουλευτές έναντι 221 ψήφων κατά, παρά την έντονη κριτική ακόμα και από Συντηρητικούς βουλευτές, όπως η τέως Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Πλέον το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει με επιταχυμένες διαδικασίες από τα επόμενα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας ώστε να γίνει νόμος του κράτους εντός του έτους, όπως είναι η πρόθεση που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Τη χθεσινή «δεύτερη ανάγνωση» του νομοσχεδίου άνοιξε η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας λέγοντας στους βουλευτές ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα επιλύσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το Πρωτόκολλο στο εμπόριο μεταξύ Μ. Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας, προστατεύοντας παράλληλα την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Υπερασπίστηκε τον μονομερή χαρακτήρα της βρετανικής κίνησης υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ έχει αποκλείσει λογικές αλλαγές στο Πρωτόκολλο. Τόνισε δε πως το νομοσχέδιο είναι «και νόμιμο και αναγκαίο».

Τη νομιμότητα των επικείμενων μονομερών τροποποιήσεων στο Πρωτόκολλο έχουν αμφισβητήσει, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Λονδίνο.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση ελέγχων στα προϊόντα από τη Μεγάλη Βρετανία που προορίζονται να μείνουν στη Βόρεια Ιρλανδία και όχι να περάσουν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, δηλαδή σε έδαφος της ΕΕ.

Αυτοί οι έλεγχοι στη Θάλασσα της Ιρλανδίας επιβλήθηκαν με το επίμαχο Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας ώστε να αποτραπεί η επαναφορά σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με τους επικριτές του Πρωτοκόλλου σε Λονδίνο και Μπέλφαστ, οι έλεγχοι αυτοί υπονομεύουν την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.