Κλείσιμο

Προειδοποιήσεις Σολτς - Μακρόν: Διάλογος, αλλά και «υψηλό τίμημα» αν η Ρωσία επιτεθεί

Η κρίση στην Ουκρανία και η απειλή ρωσικής εισβολής που επικρέμεται πάνω από τα ρωσοουκρανικά σύνορα βρέθηκαν, όπως αναμενόταν, στο επίκεντρο της κοινής συνέντευξης Tύπου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν πριν από το προγραμματισμένο δείπνο εργασίας στο Βερολίνο.

Οι δύο χώρες μάλιστα αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο συντονισμού των ευρωπαϊκών ενεργειών, δεδομένου ότι η Γαλλία έχει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Γερμανία αναμένεται να φιλοξενήσει τον ερχόμενο Ιούνιο τη Σύνοδο του G7.

Ο πρώτος λόγος στη διπλωματία αλλά...

O Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την κατάσταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα «εξαιρετικά δύσκολη», με τον Γάλλο πρόεδρο να σημειώνει ότι οι δύο χώρες παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην περιοχή.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν από το Βερολίνο την ανάγκη εξεύρεσης κοινά συντονισμένης διπλωματικής επίλυσης για το Ουκρανικό. Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι τώρα πρέπει «να γίνουν τα πάντα», ώστε να ξεπεραστεί η κρίση με διάλογο και ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά θα υπάρξει συντονισμένη απάντηση. Ο Εμμανουέλ Μακρόν, χρησιμοποιώντας πιο καθαρή γλώσσα, δήλωσε ότι «αν υπάρξει εισβολή, θα υπάρξουν αντίποινα και το τίμημα (για τη Ρωσία) θα είναι υψηλό.» Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε ότι η όποια απειλή της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας θα επισύρει «σημαντικές συνέπειες» για τη Μόσχα.

Συνέχεια αύριο στο Παρίσι

Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τις γερμανικές θέσεις, δεδομένης της κριτικής που ασκείται στη χώρα του για την αμφιλεγόμενη στάση στο Ουκρανικό και την άρνηση παράδοσης αμυντικών όπλων στη χώρα, ο Όλαφ Σολτς απέφυγε να απαντήσει ευθέως, προτάσσοντας «τις σοβαρές προσπάθειες από την πλευρά της Γερμανίας για στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της εξέλιξης των δημοκρατικών θεσμών στην Ουκρανία».

Αύριο το πρωί τη διπλωματική σκυτάλη παίρνει το «σχήμα της Νορμανδίας» που συνέρχεται στο Παρίσι σε επίπεδο ανώτατων πολιτικών συμβούλων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Την Παρασκευή αναμένεται επίσης άλλη μια κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία, αυτή τη φορά του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δείτε όλες τις ειδήσεις