Κλείσιμο

Γαλλία - Γερμανία συμμαχία: Μακρόν και Σολτς συντονίζονται για το Ουκρανικό

Στη γερμανική πρωτεύουσα αναμένεται σήμερα αργά το απόγευμα για δείπνο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε μια κρίσιμη εβδομάδα για το Ουκρανικό και εν αναμονή της απάντησης των Ηνωμένων Πολιτειών στο αίτημα της Μόσχας για εγγυήσεις ως προς τη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Οι προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση είναι υψηλές, τουλάχιστον στο πεδίο του συντονισμού των επόμενων πολιτικών και διπλωματικών κινήσεων στη διαχείριση του Ουκρανικού, δεδομένου ότι η Γαλλία έχει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Γερμανία την προεδρία του G7, που αναμένεται τέλη Ιουνίου στο Έλμαου της Βαυαρίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν αναμένεται μάλιστα να αναβαθμίσει τη σημασία του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», δηλαδή το μοντέλο εντατικού διπλωματικού διαλόγου μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας, το οποίο μάλιστα συνέρχεται αύριο στο Παρίσι σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Δεν λείπει ωστόσο και η κριτική, διότι από το μοντέλο αυτό απουσιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς τις οποίες αναλυτές δεν αναμένουν μόνιμη επίλυση της διαμάχης.

Μέλνικ: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Την ίδια ώρα στη Γερμανία αίσθηση προκαλεί νέα συνέντευξη του ουκρανού πρέσβη στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ στο Morgenmagazin του ZDF,στην οποία απευθύνει εκ νέου έκκληση για παράδοση γερμανικών πλων στην Ουκρανία. Κάνει λόγο για τον «μεγαλύτερο κίνδυνο από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ δε διστάζει να πει ότι «η Ουκρανία ως μη μέλος του ΝΑΤΟ είναι μόνη στη διαμάχη αυτή».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, μιλώντας στην Bild καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει σαφή θέση έναντι της Ρωσίας, ενώ εκτιμά ότι η επιτυχής στρατηγική πρέπει να εδράζεται «στον διάλογο» αλλά συγχρόνως και στην «αξιόπιστη αποτροπή».

Tέλος σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle ο υπ. Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν προειδοποιεί για «πολεμική ρητορική», που μπορεί να οξύνει περαιτέρω την κρίση στην Ουκρανία και χαρακτηρίζει τη Γερμανία «αξιόπιστο εταίρο», παρά τις επικρίσεις που ασκούνται σε βάρος της.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: DW - Δήμητρα Κυρανούδη