Κλείσιμο

Πούτιν για Wagner: «Ο στρατός και ο λαός δεν ήταν με τους αντάρτες, απετράπη εμφύλιος πόλεμος»

Ο στρατός της Ρωσίας, σε μια δύσκολη ώρα για τη χώρα, στάθηκε εμπόδιο στην αναταραχή, το αποτέλεσμα της οποίας θα ήταν το χάος, και ουσιαστικά σταμάτησε τον εμφύλιο πόλεμο υποστήριξε ο Πούτιν

Οι στρατιωτικοί και οι αξιωματούχοι των πληροφοριών (FSB) που αντιστάθηκαν στην απόπειρα εξέγερσης στις 24 Ιουνίου σταμάτησαν ουσιαστικά τον εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε την Τρίτη o πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε μέλη των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων, στην Εθνική Φρουρά, στις δυνάμεις ασφαλείας και σε όσους άλλους βοήθησαν «να διατηρηθεί η τάξη» στη διάρκεια της σύντομης ανταρσίας κατά το σαββατοκύριακο από μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner.

«Ο στρατός και ο λαός δεν ήταν με τους αντάρτες» ανέφερε. Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις ειδικές υπηρεσίες για το θάρρος τους κατά την κρίση. «Ευχαριστώ όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις ειδικές υπηρεσίες για το θάρρος, και την πίστη τους στον λαό της Ρωσίας. Η αποφασιστικότητα και το θάρρος σας, καθώς και η συνοχή της κοινωνίας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καταστολή της εξέγερσης και δεν επέτρεψαν θύματα αμάχους» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Σε μια δύσκολη ώρα για τη χώρα  υπερασπιστήκατε τη συνταγματική τάξη, τη ζωή, την ασφάλεια και την ελευθερία των πολιτών μας, σώσατε την πατρίδα μας από εξεγέρσεις, σταματήσατε ουσιαστικά τον εμφύλιο»,υποστήριξε.

«Σε μια δύσκολη κατάσταση, ενεργήσατε ξεκάθαρα, συντονισμένα, με πράξη αποδείξατε την πίστη σας στον λαό της Ρωσίας και τον στρατιωτικό όρκο, και δείξατε ευθύνη για τη μοίρα της πατρίδας και το μέλλον της», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί και αξιωματούχοι επιβολής του νόμου διασφάλισαν τη λειτουργία στρατηγικών εγκαταστάσεων και την ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών.

Όπως δήλωσε ο Πούτιν, οι «πιλότοι που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εκπλήρωσαν τιμητικά το καθήκον τους».

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της απόπειρας εξέγερσης, «δεν χρειάστηκε να απομακρυνθούν οι μονάδες μάχης που συμμετείχαν στη ‘ζώνη ειδικής επιχείρησης’ (πόλεμος στην Ουκρανία)».

Εκατοντάδες στρατιωτικοί και αξιωματούχοι ασφαλείας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του καθεδρικού ναού στο Κρεμλίνο. Η ομιλία του Προέδρου ολοκληρώθηκε με τον ύμνο της Ρωσίας και τη Φρουρά της Τιμής να πυροβολεί στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού.

Πηγή: skai.gr