Γιατί οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο Gerald Ford και πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Χαμάς ανέφερε ότι είχε ιρανική βοήθεια για να πραγματοποιήσει την επίθεσή της, η οποία περιλάμβανε ρουκέτες, drones και μαχητές με αλεξίπτωτα με εκατοντάδες μαχητές να διαπερνούν τις ισραηλινές συνοριακές οχυρώσεις γύρω από τη Γάζα

Τις αμερικανικές ανησυχίες ότι η αιματηρή σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπλοκή άλλων πλευρών της περιοχής, αντανακλά η μετακίνηση της δύναμης κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford, αλλά και πολεμικών πλοίων συνοδείας, στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το BBC, οι ΗΠΑ επιθυμούν να εμποδίσουν το ισχυρό κίνημα της Χεζμπολάχ στο Λίβανο να συμμετάσχει στη σύγκρουση. Υποστηρίζεται από το Ιράν, το οποίο επίσης χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τη Χαμάς. Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι εξέφρασε την υποστήριξή του για την επίθεση της Χαμάς, λέγοντας ότι το Ισραήλ «πρέπει να λογοδοτήσει για το ότι έθεσε σε κίνδυνο την περιοχή». 


Η Χαμάς ανέφερε ότι είχε ιρανική βοήθεια για  να πραγματοποιήσει την επίθεσή της, η οποία περιλάμβανε ρουκέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητές με αλεξίπτωτα με εκατοντάδες μαχητές να διαπερνούν τις ισραηλινές συνοριακές οχυρώσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Κρεμλίνο κρίνει «υψηλό» τον κίνδυνο εμπλοκής «τρίτων δυνάμεων» στην σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, αφήνοντας υπαινιγμούς για τις ΗΠΑ.

«Ο κίνδυνος εμπλοκής τρίτων δυνάμεων στη σύγκρουση αυτή είναι υψηλός», διευκρίνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, καλώντας να αρχίσει «διαδικασία διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό», σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Ria Novosti και TASS.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ