ΚΑΙΡΟΣ

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι σαφείς

«Οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι απολύτως σαφείς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο instagram.

Ο ίδιος εξήγησε πως αυτές είναι «το τέλος του πολέμου, οι εγγυήσεις ασφάλειας και κυριαρχίας, η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, οι πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, η πραγματική προστασία για τη χώρα μας».

"Ο κόσμος πρέπει να αναγνωρίσει επίσημα ότι η Ρωσία έχει γίνει τρομοκρατικό κράτος" δήλωσε ο Ζελένσκι και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, περισσότερα όπλα για την Ουκρανία και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
 

Έκκληση στους Αμερικανούς να συμπαρασταθούν στην Ουκρανία απηύθυνε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ομιλία τους προς το αμερικανικό Κογκρέσο.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο Περλ Χάρμπορ, κάλεσε τους Αμερικανούς να θυμηθούν την 11η Σεπτεμβρίου συμπληρώνοντας πως η χώρα του ζει κάτι παρόμοιο.

Στην συνέχεια, ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να παράσχουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και παράλληλα διατύπωσε το αίτημα να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, ζήτησε την αποχώρηση όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων από την Ρωσία.

Απευθυνόμενος στους γερουσιαστές είπε: «Η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουκρανικό ουρανό σε μια πηγή θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους. Είναι πολύ αυτό που ζητάμε» ρώτησε επαναφέροντας το αίτημα για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Εάν είναι πολύ, τότε η Ουκρανία χρειάζεται πάρα πολλά περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα από την Δύση, πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος διέκοψε την ομιλία του για να προβληθεί βίντεο με βομβαρδισμούς Ουκρανών.

Μετά το βίντεο, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στους γερουσιαστές στα αγγλικά: «Είστε οι ηγέτες του έθνους. Σας εύχομαι να είστε οι ηγέτες του κόσμου. Το να είσαι ο ηγέτης του κόσμου σημαίνει να είσαι ηγέτης ειρήνης».

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για όλα όσα έχουν προσφέρει στην Ουκρανία, για να την βοηθήσουν να πολεμήσει την Ρωσία.

Μάλιστα, χρησιμοποίησε στην ομιλία του την ιστορική φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «I have a dream», λέγοντας ότι έχει όραμα να προστατευθούν οι ουρανοί της της Ουκρανίας. 

«Σας είμαι ευγνώμων για το ψήφισμα που έχει αναγνωρίσει διαπραχθέντα εγκλήματα» είπε και πρόσθεσε: «Στην σκοτεινότερη στιγμή για την Ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης σας ζητώ να κάνετε περισσότερα, κάθε εβδομάδα να επιβάλλονται νέες, περισσότερες κυρώσεις» είπε.

Ο Ζελένσκι έχει απευθύνει ομιλίες και στα κοινοβούλια Βρετανίας και Καναδά. Μάλιστα, στην ομιλία του στο Λονδίνο είχε παραφράσει ομιλία του Ουίνστον Τσόρτσιλ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λέγοντας:

«Δεν θα τα παρατήσουμε και δε θα χάσουμε. Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους από θαλάσσης και από αέρος. Θα εξακολουθήσουμε να πολεμάμε για τη γη μας ανεξαρτήτως κόστους. Θα πολεμήσουμε στα δάση, τα χωράφια, τους δρόμους». 

Πηγή: Skai.gr