Iσχυρή αντίσταση στην προέλαση του ρωσικού στρατού προβάλλουν οι ουκρανικές δυνάμεις.
Όπως αποτυπώνεται σε σχετικούς χάρτες από τα πολεμικά μέτωπα τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται να έχουν «κολλήσει» στα βόρεια.
Οι Ρώσοι επέλεξαν να κινηθούν από τις Εθνικές Οδούς, είτε από το Σούμι είτε από βορειότερες περιοχές, μη αξιοποιώντας τους δρόμους από περιοχές ανάμεσα από τα εθνικά δίκτυα.
Όπως φαίνεται, ελλείψει δυνάμεων, οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να κινηθούν σε ευρύ μέτωπο ώστε να καταστεί εφικτή η κατάληψη της περιοχής.
Δεδομένων των προαναφερθέντων τα σημεία εκατέρωθεν των δρόμων δεν εκκαθαρίστηκαν δίνοντας περιθώριο στους Ουκρανούς κυνηγούς αρμάτων να δράσουν καταστρέφοντας εφοδιοπομπές.
Σημειώνεται πως η προέλαση «επί στενού μετώπου» θεωρείται ιδιαιτέρως επισφαλής τακτική, στους κόλπους των στρατιωτικών σχολών, και το τίμημα αυτής της επιλογής φαίνεται πως πληρώνουν σε αυτή τη φάση οι Ρώσοι αφού οι δυνάμεις τους συσσωρεύονται σε ένα στενό μέτωπο και σε κάποιες περιπτώσεις καταστρέφονται ανυπεράσπιστες.
Αρκετά διαφορετική είναι η εικόνα στο Νότο.
Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν χθες να παρακάμψουν το Μικολάιβ, στρεφόμενες προς το Βορρά προκειμένου να εντοπίσουν εκεί μια κάποια δίοδο ανεπιτυχώς, καθώς όπως φαίνεται έχουν μπλοκάρει.
Η παραπάνω στρατηγική του ρωσικού στρατού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «στρατιωτικός τζόγος» καθώς παρακάμπτοντας το Μικολάιβ, επιδόθηκαν σε έναν «αγώνα δρόμου» προς τον Βορρά ακολουθώντας και πάλι τις Εθνικές Οδούς χωρίς προηγουμένως να έχουν εκκαθαρίσει και πάλι πλευρικά σημεία των δρόμων.
Έφτασαν σχεδόν 100 χιλιόμετρα βόρεια προκειμένου να βρουν είτε γέφυρα είτε σημείο γεφύρωσης στην περιοχή του Βόσνεσεκ όπου εντόπισαν τις γέφυρες της περιοχής ανατιναγμένες και δέχθηκαν επίθεση.
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι στην περιοχή υπήρχαν σημεία γεφύρωσης, το μηχανικό τμήμα του ρωσικού στρατού έριξε πλωτές γέφυρες κι έτσι οι Ρώσοι κατάφεραν να περάσουν απέναντι.
Παρά το γεγονός ότι οι Ουκρανοί δεν είχαν αρχικώς ισχυρή παρουσία στο σημείο, κατόρθωσαν να προωθήσουν δυνάμεις και έτσι τους απώθησαν, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, νοτιότερα και από το σημείο που είχαν ρίξει πλωτές γέφυρες.
Δεδομένων των εξελίξεων, αυτή την ώρα, οι δυνάμεις που είχαν περάσει τον ποταμό Μπουγκ, προς τα δυτικά, δεν έχουν επαφή με τις δυνάμεις που ξεκίνησαν από την Κριμαία.
Με βάση τα παραπάνω οι Ρώσοι εκτιμάται πως δεν έχουν άλλες επιλογές πέραν του να συνεχίσουν τις επιθέσεις καθώς πρέπει με κάποιον τρόπο να καταφέρουν να περάσουν τον ποταμό Μπουγκ και να κινηθούν προς την Οδησσό.
Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως σε αυτό το σημείο ελπίζουν να καταφέρουν να περικυκλώσουν την Οδησσό.
Σε κάθε περίπτωση δεν προβλέπεται να δούμε κάποια αμφίβια επιχείρηση πριν ο στρατός φτάσει τουλάχιστον 40 χιλιόμετρα από την Οδησσό.
Η επιλογή κίνησης επί των Εθνικών Οδών καθιστά αντιληπτό τον λόγο που ο ρωσικός στρατός περικύκλωσε και παρέκαμψε την Μαριούπολη, καθώς ομοίως δεν υπήρχε η δυνατότητα εκκαθάρισης των πλευρικών περιοχών κι έτσι αξιοποιήθηκε ο Εθνικός δρόμος Ε8, προς τον Νότο, αφού βασικός στόχος ήταν να ενωθεί η Ρωσία με την Κριμαία.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.