ΚΑΙΡΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμάκωση… βήμα-βήμα

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Το εάν ο Πούτιν θα αποφασίσει να κλιμακώσει περαιτέρω παραμένει ασαφές. Το σίγουρο είναι ότι στο τραπέζι του διαλόγου δεν κάθεται κανείς και ο πόλεμος συνεχίζεται για 228η ημέρα.

Της Αθηνάς Παπακώστα


Τη δέσμευσή της να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί ανακοίνωσε η G7 που συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης. Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος ζήτησε ενίσχυση της αεράμυνας και παρατηρητές στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας.


Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε νέα φάση και οι Financial Times έκαναν λόγο για αδυναμίες στην αεράμυνα της χώρας.  Ανώτερος αξιωματούχος μιλώντας στους FT τόνισε ότι το Κίεβο έχει μεταφέρει ορισμένα από τα συστήματα αεράμυνάς του στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά. Την ίδια ώρα, οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις συνεχίστηκαν για 2η συνεχόμενη ημέρα σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια.

Ήδη ο αμερικανός πρόεδρος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, τη Δευτέρα, συζήτησαν την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας με τον Τζο Μπάιντεν να υπόσχεται ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Ουκρανία προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα. Θέμα το οποίο ήταν ψηλά και στην ατζέντα των G7 με το Βερολίνο να στέλνει ήδη το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T SLM στον ουκρανικό στρατό, όπως είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του και ο Ντιμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι «οι υποσχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να εφοδιάσουν την Ουκρανία με προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα το μόνο που θα κάνουν είναι να παρατείνουν την σύγκρουση και να προκαλέσουν περισσότερο πόνο στην Ουκρανία».

Για τον ίδιο τον Ζελένσκι «μονάχα ένας μπλοκάρει την ειρήνη και αυτός είναι η Μόσχα». Όμως, ο Σεργκέι Λαβρόφ δηλώνει ότι το Κρεμλίνο είναι πάντα πρόθυμο να συνομιλήσει αρκεί να υπάρξει μία πρόσκληση την οποία πρώτα θα εξετάσει. Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να μιλήσει είτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε ακόμη και με την Τουρκία για τους τρόπους τερματισμού του πολέμου για να εκδώσει ο Λευκός Οίκος ανακοίνωση και να υπογραμμίσει ότι το Κίεβο θα καθορίσει τους όρους των διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά στην Τουρκία, Πούτιν και Ερντογάν θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Καζακστάν, με την Άγκυρα να δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.

Υποστηρικτές του Ρώσου προέδρου πιέζουν εδώ και καιρό το Κρεμλίνο να προχωρήσει  σε ολοένα και πιο σκληρά βήματα σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία τη στιγμή που η Μόσχα μετρά απώλειες στα ανατολικά της χώρας. Ταυτόχρονα, ζητούν από τον Πούτιν να επιμείνει χτυπώντας με την ίδια ένταση. 

Ήδη χθες η Μόσχα εξαπέλυσε 12 πυραυλικά πλήγματα κατά της Ζαπορίζια σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και καταστρέφοντας μία ιατρική υποδομή καθώς και ένα σχολείο αλλά και κατοικίες.  Πλήγματα σημειώθηκαν και στη Λβιβ κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων καθώς και στη Βίνιτσα. Στο Μικολάιβ ζητήθηκε από τους ουκρανούς πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια ενώ στο Κίεβο πέρα από τις σειρήνες του πολέμου που ήχησαν ξανά, οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι και για πρώτη φορά με τον ανατριχιαστικό ήχο του συναγερμού μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Ένα γραπτό μήνυμα τους προειδοποιούσε για πιθανά, νέα πυραυλικά χτυπήματα. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 18 πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύτηκαν από τη Ρωσία και οκτώ drone - καμικάζι. Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί έκαναν γνωστό ότι η επιχείρηση ανακατάληψης της Χερσώνας συνεχίζεται. 

Ο πόλεμος κλιμακώνεται και η συζήτηση για τα πυρηνικά δεν κοπάζει. Με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε για την άσκηση με πυρηνικά που ετοιμάζει η Συμμαχία. Υποβαθμίζοντας το ζήτημα έκανε λόγο για άσκηση πυρηνικής αποτροπής η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο. «Η Ρωσία γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει να συμβεί ποτέ», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα. Αυτά παραμένουν υπό τον έλεγχο τριών χωρών – μελών του: των ΗΠΑ, του Ην. Βασιλείου και της Γαλλίας.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία θα καταφύγει στη χρήση πυρηνικών μονάχα για αμυντικούς λόγους κατηγορώντας τη Δύση ότι ενθαρρύνει την σπέκουλα κατά των προθέσεων του Κρεμλίνου.

Στον πολεμικό χορό όμως έχει ήδη εισέλθει και η Λευκορωσία ενώ αξίζει να υπογραμμιστεί και η διαφοροποίηση που καταγράφεται στη στάση της Ινδίας, που παραμένει μεν στην πλευρά των συμμάχων του Πούτιν αλλά εξέφρασε την ανησυχία της για το μπαράζ των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων της Δευτέρας.

Το εάν ο Πούτιν θα αποφασίσει να κλιμακώσει περαιτέρω παραμένει ασαφές. Το σίγουρο είναι ότι στο τραπέζι του διαλόγου δεν κάθεται κανείς και ο πόλεμος συνεχίζεται για 228η ημέρα.  
 

Πηγή: skai.gr