Της Αθηνάς Παπακώστα
Η συζήτηση των τελευταίων ημερών με αφορμή την έκρηξη - στην προσαρτηθείσα το 2014 Κριμαία- γέφυρα αφορούσε στο πώς ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, θα απαντήσει. Και τώρα, γνωρίζουμε. Η Μόσχα βάζει στο στόχαστρο ξανά το Κιέβο και ρωσικοί βομβαρδισμοί καταγράφονται κατά πολιτικών στόχων και στη δυτική Ουκρανία. Ο Πούτιν εκδικείται και ο πόλεμος στη χώρα εισέρχεται σε νέα φάση.
Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε “τρομοκρατική ενέργεια” από πλευράς Κιέβου την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας και δήλωσε ότι η Μόσχα πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις κατά ενεργειακών, στρατιωτικών και επικοινωνιακών υποδομών της Ουκρανίας. Μοιάζει πλέον να έχει πάρει (πιο) προσωπικά τον πόλεμο και ξεκαθαρίζει ότι: “εάν συνεχιστούν οι απόπειρες διενέργειας τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές”. Την ίδια ώρα, για τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ “το πρώτο επεισόδιο έχει παιχθεί” για να συμπληρώσει ότι “θα υπάρξουν κι άλλα”.
Η νέα επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και οκτώ μήνες, συμβαίνει σε μία χρονική στιγμή που:
Πρώτον: Οι ουκρανικές δυνάμεις πιέζουν σε ανατολή και νότο ενώ τα ρωσικά στρατεύματα μετρούν απώλειες στο πεδίο της μάχης.
Δεύτερον: Ο Ρώσος πρόεδρος έχει προχωρήσει σε μερική επιστράτευση για την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων ενώ έχει ανακοινώσει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία (Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα)
Τρίτον: Έχει σημειωθεί έκρηξη στη γέφυρα - καμάρι της Μόσχας που συνδέει την προσαρτημένη από το 2014 Κριμαία με τη Ρωσία.
Η ουκρανική πλευρά μπορεί να μην έχει αναλάβει την ευθύνη του χτυπήματος στη γέφυρα της Κριμαίας που λάβωσε την εικόνα του Πούτιν ωστόσο, για το Κιέβο η Κριμαία αποτελούσε “νόμιμο” στρατηγικό στόχο. Ο ίδιος ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαϊλο Ποντόλιακ, λίγες ώρες μετά την έκρηξη το περασμένο Σάββατο έγραψε στο Τουίτερ: “Η έκρηξη στη γέφυρα ήταν μόνο η αρχή. Ο,τιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, ο,τιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, οποιαδήποτε κατοχή της Ρωσίας πρέπει να εξαλειφθεί”. Είχαν προηγηθεί χτυπήματα στη χερσόνησο και τον περασμένο Αύγουστο κατά της αεροπορικής βάσης “Σακί” στη δυτική ακτή της Κριμαίας καθώς και σε αποθήκη πυρομαχικών στη ρωσική βάση “Τζιανκόι” στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου.
Το γόητρο του Πούτιν
Αυτή τη φορά, όμως, η Μόσχα αντέδρασε εντονότερα. Η έκρηξη στη γέφυρα - καμάρι της Μόσχας ήταν και ένα ψυχολογικό χτύπημα για τον Πούτιν. Ωστόσο, αυτό το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας δεν είναι μόνο μία εκδίκησή του κατά του Κιέβου. Αποτελεί και μία απάντηση του Ρώσου προέδρου και στους επικριτές του στο εσωτερικό της Ρωσίας. Είναι ένας τρόπος για να τους πει ότι αυτή η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” δεν έχει αποτύχει.
Με αφορμή την έκρηξη, ο ένοικος του Κρεμλίνου είχε ήδη προλάβει να διορίσει νέο διοικητή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Πρόκειται για τον Σεργκέι Σουροβίκιν, αρχηγό της ρωσικής αεροπορίας από το 2017 και βετεράνο των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, την Τσετσενία και τη Συρία, ο οποίος σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έχει τη φήμη ενός διεφθαρμένου και βάναυσου στρατηγού. “Δεν έχω εκπλαγεί με όσα βλέπω να συμβαίνουν στο Κιέβο σήμερα το πρωί. Ο Σουροβίκιν είναι απολύτως αδίστακτος (…) Φοβάμαι ότι τα χέρια του θα καλυφθούν τελείως με το αίμα των Ουκρανών”, έλεγε χθες στον βρετανικό The Guardian πρώην αξιωματούχος του υπ. Άμυνας.
Η εμπλοκή της Λευκορωσίας
Στο πλευρό του Πούτιν στο πεδίο της μάχης στέκεται πλέον κι επισήμως και ο τελευταίος του σύμμαχος στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο καταγγέλλει ότι η χώρα του απειλείται με επιθέσεις από τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Ουκρανία. Μόσχα και Μινσκ συμφωνούν στην οργάνωση και ανάπτυξη κοινής στρατιωτικής περιφερειακής δύναμης και αυτό σηματοδοτεί την επίσημη εμπλοκή του λευκορωσικού στρατού στον πόλεμο.
Η συνεδρίαση των G7
Οι φόβοι για μια γενικευμένη σύρραξη ξυπνούν εκ νέου. Οι επτά ηγέτες των πιο προηγμένων χωρών του κόσμο θα συνεδριάσουν σήμερα, εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης στις 3 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα που φέρνουν νέα κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στις συνομιλίες θα συμμετέχει και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Δύση υπόσχεται να παραμείνει στο πλευρό του Κιέβου συνεχίζοντας να το εξοπλίζει και να το στηρίζει οικονομικά τη στιγμή που καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω και κανείς δεν κανείς δεν έχει καταφέρει να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή με επιτυχία.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.