Κλείσιμο

Ποδοσφαιρική τραγωδία στην Ινδονησία: Ευθύνες στην αστυνομία για την εκατόμβη νεκρών

"Μοιραίο" αποδείχθηκε το λάθος της αστυνομίας να απαντήσει με δακρυγόνα στους εξαγριωμένους οπαδούς- Ερευνες για τα αίτια της τραγωδίας

"Βαρύ" είναι το κατηγορώ προς την αστυνομία της Ινδονησίας και τους χειρισμούς της, που προκάλεσαν μια από τις πιο αιματοβαμμένες τραγωδίες στα χρονικά των γηπέδων.

Όπως αναφέρει ο Guardian σε δημοσίευμά του, το αποτέλεσμα αυτής της επιθετικής πολιτικής, δηλαδή να πετάξει δακρυγόνα στους οπαδούς που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, ήταν να πεθάνουν 125 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 17 παιδιά και ακόμη 320 να τραυματιστούν.

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα ως απάντηση στην εισβολή οπαδών στο γήπεδο της πόλης Μαλάγκ στην Ανατολική Ιάβα το βράδυ του Σαββάτου, δημιουργώντας πανικό στους οπαδούς. Ο Guardian παραθέτει τρεις μαρτυρίες οπαδών, σύμφωνα με τους οποίες η αστυνομία χωρίς καμία προειδοποίηση, πέταξε δακρυγόνα όχι μόνο σε οπαδούς στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και στο πλήθος που είχε παραμείνει στις εξέδρες. 

Το χάος ξεκίνησε με τη λήξη του αγώνα μεταξύ των ομάδων Αρένα και Περσεμπάγιαμ όταν εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο  2-3 χιλιάδες οπαδοί. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα προκαλώντας πανικό στους οπαδούς που στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν ποδοπατήθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία.

 "Στα 20 χρόνια μου ως οπαδός της Arema, δεν ένιωσα ποτέ τόσο τρομοκρατημένος όσο εκείνο το βράδυ", ανέφερε ένας οπαδός, ο οποίος είπε ότι δεν μπορούσε να φύγει επειδή η έξοδος ήταν γεμάτη κόσμο. "Οι οπαδοί συνωστίζονταν στα πλάγια των κερκίδων στο γήπεδο, με την αστυνομία και τα δακρυγόνα να φαίνονται σε πρώτο πλάνο. Ένιωσα τρομοκρατημένος" σημειώνει άλλος οπαδός αναφερόμενος για το πως εκτυλίχθηκε η τραγωδία στο γήπεδο της Ινδονησίας.

Πάντως ο αρχηγός της αστυνομίας της Ανατολικής Ιάβας, Νίκο Αφίντα, σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή υπερασπίστηκε τη στάση της αστυνομίας  υποστηρίζοντας ότι είχαν ληφθεί μέτρα πριν από τη χρήση δακρυγόνων, αλλά οι οπαδοί «άρχισαν να επιτίθενται στην αστυνομία, ενεργώντας άναρχα και καίγοντας οχήματα».

΄Ερευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Σήμερα, σύμφωνα με τον Guardian, ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Zainudin Amali κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο γήπεδο Μαλάγκ μαζί με τον Αρχηγό της Εθνικής Αστυνομίας, στρατηγό Listyo Sigit Prabowo. 

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo σημείωσε ότι οι αρχές θα αξιολογήσουν εκ νέου την ασφάλεια στους ποδοσφαιρικούς αγώνες ενώ και διέταξε την αναστολή των αγώνων της Liga 1.

Επίσης, ο επικεφαλής υπουργός Ασφαλείας Mahfud MD ανακοίνωσε τη δημιουργία ανεξάρτητης διερευνητικής ομάδας για τη διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στην καταστροφή. 

Ο Phil Robertson, αναπληρωτής διευθυντής Ασίας, Human Rights Watch, κάλεσε τον Πρόεδρο Joko Widodo να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα και να παρουσιάσει  δημόσια τα αποτελέσματα. «Όλοι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτήν την καταστροφή, ανεξάρτητα από το καθεστώς ή τη θέση τους. Δεν αρκεί η εθνική αστυνομία και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ινδονησίας να διεξάγουν τη δική τους έρευνα γιατί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να υποβαθμίσουν ή να υπονομεύσουν την πλήρη ευθύνη των εμπλεκόμενων αξιωματούχων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η FIFA θα πρέπει επίσης να διεξαγάγει τη δική της έρευνα και να εκδώσει μια δημόσια έκθεση για τα ευρήματά της για το τι συνέβη, πρόσθεσε ο Robertson.

Ο Said Usman Hamid, Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ινδονησίας, ζήτησε επίσης έρευνα, υποστηρίζοντας ότι είχε χρησιμοποιηθεί «υπερβολική βία».

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ανατολικής Ιάβας, Νίκο Αφίντα, υπερασπίστηκε την απάντηση της δύναμης σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Είπε ότι είχαν ληφθεί άλλα μέτρα πριν από τη χρήση δακρυγόνων, αλλά ότι οι οπαδοί «άρχισαν να επιτίθενται στην αστυνομία, ενεργώντας άναρχα και καίγοντας οχήματα».

Αγρυπνία για τα θύματα

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε αγρυπνία έξω από το στάδιο Kanjuruhan για τη μνήμη των θυμάτων. Γκράφιτι στους τοίχους του γηπέδου αποκάλυψε βαθύ θυμό προς τις αρχές.

«Τα αδέρφια μου σκοτώθηκαν. Διερευνήστε διεξοδικά», έγραφε ένα μήνυμα χαραγμένο στα ρολά του σταδίου, συνοδευόμενο από μια μαύρη κορδέλα και την ημερομηνία της τραγωδίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το εσωτερικό του γηπέδου έδειξαν χαοτικές σκηνές στις οποίες οι οπαδοί σκαρφάλωσαν για να γλιτώσουν από τα δακρυγόνα. 

Η Ινδονησία έχει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα με την ποδοσφαιρική βία, που τροφοδοτείται από την έντονη αντιπαλότητα μεταξύ των ομάδων. Ωστόσο, τα προηγούμενα περιστατικά δεν ήταν τόσο θανατηφόρα όσο η τραγωδία του Σαββάτου, που είναι μια από τις χειρότερες καταστροφές αθλητικών σταδίων στον κόσμο.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, χαρακτήρισε τα γεγονότα «μια μαύρη μέρα για όλους τους εμπλεκόμενους στο ποδόσφαιρο και μια τραγωδία πέρα ​​από κάθε κατανόηση». Ποδοσφαιρικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έδωσαν συλλυπητήρια, μεταξύ των οποίων η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπαρτσελόνα, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης τήρησε ενός λεπτού σιγή πριν τον αγώνα της Κυριακής.

Ο προπονητής ποδοσφαίρου της Arema, Χαβιέ Ρόκα, την Κυριακή είπε ότι οι οπαδοί «πέθαναν στην αγκαλιά των παικτών», αφού κάποιοι από την ομάδα παρέμειναν στον αγωνιστικό χώρο όταν τελείωσε το παιχνίδι. «Νομίζω ότι η αστυνομία ξεπέρασε τα όρια της, παρόλο που δεν ήμουν εκεί έξω και δεν βίωσα το αποτέλεσμα», είπε ο Χιλιανός προπονητής στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Cadena Ser.

Ο γενικός γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ινδονησίας (PSSI) Yunus Yussi είπε ότι το σώμα ήταν σε επαφή με τη FIFA σχετικά με τη συντριβή και ελπίζει να αποφύγει τις κυρώσεις.

Η Ινδονησία πρόκειται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 της FIFA 2023 από τις 20 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου, με 24 ομάδες που θα συμμετέχουν. 

Πηγή: Guardian