«Αγώνας θανάτου» στην Ινδονησία: Τουλάχιστον 4.000 οι υπεράριθμοι θεατές στο γήπεδο

Οι τραυματίες μετά τα επεισόδια και το ποδοπάτημα στο γήπεδο της Ινδονησίας, φτάνουν τους 320 με πολλούς εξ αυτών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πληροφορίες αναφέρουν πως είχαν πωληθεί 42.000 εισιτήρια ενώ το στάδιο χωρά 38.000 ανθρώπους.

Mια άνευ προηγουμένου τραγωδία εξελίχθηκε σε στάδιο της Ινδονησίας, όπου πάνω από 125 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων ανάμεσα σε οπαδούς.

Το δυστύχημα, ένα από τα χειρότερα σε αθλητική διοργάνωση, έγινε όταν η αστυνομία άρχισε να εκτοξεύει δακρυγόνα για να διαλύσει συμπλοκές μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Οι θεατές προσπάθησαν να απομακρυνθούν, αλλά εξαιτίας του συνωστισμού συντελέσθηκε η συμφορά.

Οπαδοί των αιωνίων αντιπάλων Αρέμα και Περσεμπάγια, εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη του αγώνα και ποδοπατούνται μέχρι θανάτου.  

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι φίλαθλοι ποδοπατήθηκαν όταν 3.000 από αυτούς μπήκαν στο γήπεδο και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσει. 

"Kάποιοι παγιδεύτηκαν, έπεσαν κάτω και ποδοπατήθηκαν.'', αναφέρει μάρτυρας του περιστατικού ενώ τραυματίες τονίζουν ότι ο πανικός προκλήθηκε εξαιτίας των δακρυγόνων.

Ακολουθούν αιματηρές συμπλοκές. Ανάμεσα στους νεκρούς και ένα πεντάχρονο αγόρι.

Οι τραυματίες φτάνουν τους 320 με πολλούς εξ αυτών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της ανατολικής Ιάβα, Emil Dardak, τουλάχιστον 125 είναι οι νεκροί, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τον αρχικό που έκανε λόγο για 174 άτομα, και αυτό λόγω - όπως εξήγησε- της διπλής καταγραφής.

Επικαλούμενος στοιχεία που συνέλεξε η αστυνομία, σημειώσε πως έχουν αναγνωριστεί 124 θύματα και ένα όχι, ενώ κάποια ονόματα είχαν καταγραφεί δύο φορές επειδή είχαν παραπεμφθεί σε άλλο νοσοκομείο και καταγράφηγκαν ξανά.

"Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Η αστυνομία έδρασε κατόπιν σχεδίου. Μπήκε στο γήπεδο όταν είχαν εισβάλει οι οπαδοί, προκειμένου να ελέγξει τη κατάσταση.Ο πανικός προκλήθηκε όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων με αποτέλεσμα οι φίλαθλοι να πανικοβληθούν και να τρέξουνε μαζικά προς την έξοδο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες να ποδοπατηθούν" αναφέρει ο Γιουνούς Νουσί, Γενικός Γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ένωσης Ινδονησίας.

"Οι οπαδοί επιτέθηκαν ήδη στην αστυνομία, ήταν βίαιοι και έκαψαν μέχρι και περιπολικά. μετά την ρίψη δακρυγόνων όλοι έτρεξαν προς την ίδια κατεύθυνση, προς την πύλη 10 και 12 προκαλώντας χάος. Πολλοί λιποθύμησαν και ποδοπατήθηκαν", δηλώνει ο Νίκο Αφινίτα, Αρχηγός της Αστυνομίας.

Επικρατεί χάος εντός και εκτός του γηπέδου και άγριες συμπλοκές με την αστυνομία. Δεκάδες οχήματα πυρπολούνται. 

"Έχω ζητήσει από τον Υπουργό Νεολαίας και Αθλητισμούκαι τον Αρχηγό της Αστυνομίας να ξεκινήσει έρευνα τόσο για τα αίτια της τραγωδίας όσο και για τους κανόνες ασφαλείας που ισχύουν στα γήπεδα". τονίζει ο Γιόκο Γουιντόντο, Πρόεδρος της Ινδονησίας.

Με παρέμβαση της η FIFA τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να γίνει χρήση χημικών εντός του γηπέδου.

Τα δακρυγόνα απαγορεύονται από τη FIFA. Όταν η αστυνομία έκανε χρήση ο δυνατός αέρας συγκέντρωσε ένα σύννεφο χημικών στο κέντρο του σταδίου με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός'.  

Ο πρόεδρος της χώρας ανέστειλε την διεξαγωγή όλων των αγώνων μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας. 

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 34 άνθρωποι πέθαναν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και άλλοι στο νοσοκομείο.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως είχαν πωληθεί 42.000 εισιτήρια ενώ το στάδιο χωρά 38.000 ανθρώπους.
 

Πηγή: skai.gr