ΚΑΙΡΟΣ

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Σε 2 στρατόπεδα η Ευρώπη- Δεν αναμένεται πρόταση στην έκτακτη Σύνοδο

Το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι» που θα κληθούν να διαχειριστούν στην συνάντηση τους στην Πράγα αλλά και στις Βρυξέλες τον Οκτώβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Διχασμός επικρατεί στην Ευρώπη αναφορικά με το εάν θα επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Καθώς μια ενδεχόμενη επιβολή πλαφόν απασχολεί όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης, αποτελώντας έτσι την κύρια πηγή του πεδίου διαφωνιών, έχουν διαμορφωθεί δύο αντικρουόμενα μέτωπα ανάμεσα στις χώρες που θέλουν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα αλλά και πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράσει μια συγκεκριμένη πρόταση για πλαφόν και στις πιο επιφυλακτικές χώρες ως προς αυτό.

Ενδεικτικά η Γερμανία ζητά περαιτέρω αναλύσεις για τις επιπτώσεις μιας τέτοια στρατηγικής.

Ταυτόχρονα, χώρες όπως η Ολλανδία είναι καθόλα αρνητική στο ενδεχόμενο επιβολής ενός τέτοιου μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από την Ευρωπαική Επιτροπή αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα που αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι» που θα κληθούν να διαχειριστούν στην συνάντηση τους στην Πράγα αλλά και στις Βρυξέλες τον Οκτώβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά κι ύστερα από πολλούς μήνες η επικαιροποιημένη πρόταση της Κομισιόν, παρουσιάζεται ως σχηματοποιημένη στρατηγική αναφορικά με την ενεργειακή κρίση.
Το κλίμα που υφίσταται τουλάχιστον σε επίπεδο ευρωπαϊκών πηγών στο περιθώριο αυτής είναι πολύ θετικές καθώς φαίνεται να διαμορφώνεται μια ευρεία πλειοψηφία τουλάχιστον για δύο από ταυποβληθέντα μέτρα, δηλαδή για την αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια φέτος το χειμώνα και για το πλαφόν σε τιμές υπερκερδών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως η στήριξη στις προτάσεις αυτές γίνεται με αρκετούς αστερίσκους όσον αφορά το μέτρο- πρόταση για εισφορά αλληλεγγύης από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.
Επί παραδείγματι, η Πολωνία ζητά και αμφισβητεί την νομική βάση αυτού του μέτρου με την στήριξη της Ουγγαρίας.

Σε κάθε περίπτωση οι ενστάσεις αυτές δεν εκτιμάται πως συνιστούν ζήτημα, συνολικά, για να εγκριθούν τα μέτρα αυτά στις 30 Σεπτεμβρίου οπότε και θα συναντηθούν εκ νέου οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ.

«Σφίγγει» τη θηλιά η Ρωσία

Όλα αυτά την ώρα που η Μόσχα κλείνει όλο και περισσότερα τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προχωρώντας σε μειώση κατά ένα τρίτο στις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθούν κατά 1/3 φέτος, κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Συγκριτικά πέρυσι, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν συνολικά σε περίπου 150 bcm.

Ο ρωσικός ενεργειακός εφοδιασμός στην Ευρώπη μειώθηκε σημαντικά φέτος, εν μέσω της ευρωρωσικής αντιπαράθεσης και των σαρωτικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», στις 24 Φεβρουαρίου.

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή έχει προειδοποιήσει ότι πιθανότατα θα υπάρξουν ελλείψεις φυσικού αερίου το χειμώνα.

 Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποκτήσει μέρος της προβληματικής εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου VNG, ενώ εξετάζεται και κρατικοποίηση της εταιρείας εισαγωγής φυσικού αερίου Uniper.

Ελπίδα για το ενεργειακό από την Νορβηγία

«Χαραμάδα αισιοδοξίας» έρχεται όσον αφορά το ενεργειακό από τη Νορβηγία η οποία κρίνοντας ότι οι υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της, επιθυμεί να συνεργαστεί με την ΕΕ, για να σταθεροποιήσει την αγορά, αν και ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης έχει ήδη την ικανότητα να καλύψει ένα κενό που αφήνει η Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παλεύει με τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου που έχει οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού, ώθησε ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στο χείλος του γκρεμού και απειλεί με μεγάλη ύφεση.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε αυτές τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου» δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση με εταιρείες φυσικού αερίου, για να συζητήσουν τρόπους μείωσης της τιμής στην οποία πουλάει η Νορβηγία στην Ευρώπη.

Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν κατά 250% ή περισσότερο το περασμένο έτος, ενίσχυσαν απότομα τα έσοδα από τις εξαγωγές της Νορβηγίας, αλλά δημιούργησαν όλεθρο για τις ενεργειακές εταιρείες που έχουν παγιδευτεί στη δίνη.

Από τότε που η Ρωσία έκοψε τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής, με τη Μόσχα να αποδίδει το κλείσιμο της στρόφιγγας σε τεχνικά προβλήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις. Η Ευρώπη λέει ότι αυτό είναι προσχηματικό.

Η Νορβηγία αναμένεται να παράγει περίπου 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις τον Μάιο, αύξηση 8% από το 2021, καθώς οι παραγωγοί αύξησαν την παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πηγή: skai.gr