Bloomberg: Αναβάλλει την επιβολή εισφοράς για το φυσικό αέριο η Γερμανία

Η πρώτη δόση αναμενόταν να καταβληθεί την 1η Οκτωβρίου ενώ υφίστανται «ακόμα ανοιχτά ερωτήματα» σχετικά, αναφέρεται στο σχετικό προσχέδιο.

Αναβάλλει την επιβολή της εισφοράς φυσικού αερίου η Γερμανία με τους καταναλωτές να μην χρειάζεται να πληρώσουν το τέλος τουλάχιστον έως τις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης νόμου που επικαλείται το Bloomberg.

Η πρώτη δόση αναμενόταν να καταβληθεί την 1η Οκτωβρίου ενώ υφίστανται «ακόμα ανοιχτά ερωτήματα» σχετικά, αναφέρεται στο σχετικό προσχέδιο.

«Τα πράγματα είναι περίπλοκα», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ και πρόσθεσε «Τα επεξεργαζόμαστε όλα πολύ προσεκτικά, σε σχέση με κανονισμούς για επιδοτήσεις και συνταγματικά ζητήματα», είπε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εμπορίου της G7 στο Neuhardenberg την Πέμπτη.

Η ενεργειακή αγορά της Γερμανίας βρίσκεται σε αποδιοργάνωση μετά και τις μειώσεις σε παραδόσεις φυσικού αερίου στις οποίες προχώρησε η Ρωσία έπειτα της επιβολή κυρώσεων.

Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μια ενδεχόμενη κατάρρευση, ο Χάμπεκ πρότεινε την επιβολή εισφοράς που θα κατανείμει ισότιμα μεταξύ των καταναλωτών το αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών φυσικού αερίου και θα το μεταβιβάζει σε εταιρείες που έχουν ανάγκη.

Η πρόταση έχει δεχτεί ισχυρή κριτική.

«Ο Χάμπεκ προφανώς δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει τις διορθώσεις που υποσχέθηκε», δήλωσε στο Bloomberg ο βουλευτής του CDU Αντρέας Γιουνγκ προσθέτοντας πως αντί για εισφορά, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει άμεσα τους εισαγωγείς φυσικού αερίου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Πηγή: skai.gr