Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρίλερ με το ελληνικό κονβόι από τη Μαριούπολη - Αύριο ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας - Live όλες οι εξελίξεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πολεμικές επιχειρήσεις, με επίκεντρο τα μεγάλα αστικά κέντρα, την πρωτεύουσα Κίεβο και το Χάρκοβο.

Αυτό το live blog ολοκληρώθηκε - Για να μεταβείτε στο καινούριο πατήστε εδώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας - Ρωσίας θα διεξαχθεί τελικά αύριο το πρωί, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ «πάγωσε» τον πλανήτη λέγοντας ότι ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι πηρυνικός και καταστροφικός».

Πάνω από 2.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στις έξι πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ενώ κατά τις ίδιες έχουν σκοτωθεί περίπου 6.000 Ρώσοι στρατιώτες. Το βράδυ της Τετάρτης, οι ρωσικές υπηρεσίες έκαναν γνωστό ότι οι στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί είναι 500.

Η μια μετά την άλλη μεγάλες εταιρίες όπως η ExxonMobil διακόπτουν κάθε σχέση με τη Ρωσία, ενώ οι κυρώσεις των δυτικών γίνονται όλο και πιο σκληρές.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, ξεκίνησε η ελληνική αυτοκινητοπομπή από την Μαριούπολη: Απομακρύνονται από την βομβαρδιζόμενη περιοχή διπλωματικό προσωπικό, δημοσιογράφοι και πολίτες. Οι Ρώσοι δήλωσαν ότι θα ανοίξουν ασφαλή διάδρομο. Το κονβόι έφτασε περίπου στις 8 το βράδυ στη Ζαπορίζια με ασφάλεια, μετά από μια διαδρομή θρίλερ, κατά την οποία, όπως περιέγραψε ο απεσταλμένος του Σκάι Σταύρος Ιωαννίδης, βρέθηκαν να τους σημαδεύουν με πυροβόλα. 

Παράλληλα, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο.

Σημειώνεται πως τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν σήμερα τον σουηδικό εναέριο χώρο πάνω από την Βαλτική Θάλασσα όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας.

Σε κάθε περίπτωση οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προχωρούν σε πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ως απάντηση στην εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του για την ουκρανική κρίση. καταδίκασε απερίφραστα «τη βίαια επίθεση» του Πούτιν κατά της Ουκρανίας επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά και ότι οι μέρες που έρχονται θα είναι δυσκολότερες.

Όπως τόνισε "εισήλθαμε σε νέα εποχή".

Επιπρόσθετα. ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε γνωστό ότι σήμερα το απόγευμα «μαζί με συναδέλφους του, υπέγραψε αίτημα υπέρ της διαδικασίας που ενεργοποιεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να εξακριβωθεί η διάπραξη τυχόν εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία».

Παρακαλώ περιμένετε...