BBC: Mπορούν πιθανές συνομιλίες Ζελένσκι- Πούτιν να οδηγήσουν σε διπλωματική λύση;

Στο ερώτημα αν μια συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλωματική λυση στην Ουκρανία επιχειρεί να απαντήσει ο ανταποκριτής του BBC στο Κίεβο.

«Καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πού θα μπορούσαν αυτές να οδηγήσουν», επισημαίνει. 

Προσθέτει δε ότι ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει πρόθυμός να συζητήσει με τον Πούτιν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας - συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία - ένας εκ των αξιωματούχων του τονίζει ότι σε αυτά τα πεδία δε θα υπάρξουν υποχωρήσεις. 

Επιπλέον, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ήθελε οποιοσδήποτε συμβιβασμός- όσον αφορά στην κυριαρχία και την ασφάλεια (όπως πιθανές συμμαχίες με άλλα κράτη) - να τεθούν σε δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφασίσει ο λαός της Ουκρανίας.

Με το πέρασμα των χρόνων, όσο πιο επιθετική γίνεται η Ρωσία απέναντι στην Ουκρανία, τόσο ενδυναμώνεται πολιτικά η αίσθηση εθνικής ταυτότητας των Ουκρανών, εντείνοντας τη στροφή προς τη Δύση, υπογραμμίζει το BBC. 

Διερωτάται δε αν μπορεί η βαρβαρότητα αυτού του πολέμου και η δίψα για ειρήνη να αλλάξει την κοινή γνώμη; 

«Για να υπάρξει κάποιου είδους διπλωματικό αποτέλεσμα, ο Ζελένσκι εναποθέτει τις ελπίδες του στο να επιχειρήσει ο Πούτιν να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω απώλειες, ειδικά αν φτάσει στο σημείο να στείλει στο μέτωπο ενισχύσεις αποτελούμενες από λιγότερο εκπαιδευμένους στρατιώτες».

Πηγή: skai.gr