Της Αθηνάς Παπακώστα
H υποστήριξη της Δύσης προς το Κίεβο, εδώ και 19 μήνες πολέμου, παραμένει ισχυρή. Ωστόσο, έχουν αρχίσει να καταγράφονται οι πρώτες ρωγμές.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC η Ουκρανία παλεύει πλέον σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Ένα εξ αυτών είναι πλέον και το διπλωματικό.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο το αμερικανικό Κογκρέσο πάγωσε, προσωρινά, την περαιτέρω στρατιωτική χρηματοδότηση της Ουκρανίας ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύεται να παραμείνει στο πλευρό του Κιέβου αλλά, ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, προειδοποιεί ότι πρώτα θα βεβαιωθεί ότι «τα δικά μας σύνορα είναι ασφαλή» και έπειτα «θα βεβαιωθώ ότι τα όπλα παρέχονται για την Ουκρανία» ξεκαθαρίζοντας ότι το Κίεβο «δεν πρόκειται να λάβει κάποιο μεγάλο πακέτο».
Σε 398 ημέρες από σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν εκλογές και η χώρα ζει ήδη σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου.
Αυτή τη στιγμή στην Ουάσιγκτον Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να περιορισθεί ενώ άλλοι κρίνουν ότι μπορεί να συνεχίσει αρκεί ο πρόεδρος Μπάιντεν να ξοδεύει περισσότερα στην ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν δώσει στο Κίεβο 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ενώ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τώρα έχει υποσχεθεί νέο πακέτο ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Την ίδια ώρα, ούτε στην Ευρώπη είναι καλύτερα τα πράγματα για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Από το Κίεβο και την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, παραδέχεται ότι «έχουμε αρχίσει να βλέπουμε κόπωση των Δυτικών» αλλά, «παρά τις... ρωγμές η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ενωμένη υπέρ της Ουκρανίας».
Όπως εξήγησε, στη συνέχεια της Συνόδου, «αυτός ο πόλεμος έχει βαθιές συνέπειες σε όλο τον κόσμο, αλλά για εμάς τους Ευρωπαίους είναι υπαρξιακή απειλή». Κατ' αυτόν τον τρόπο ο κ. Μπορέλ επέλεξε να προειδοποιήσει για τα νέα δεδομένα από τη Σλοβακία που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για το Κίεβο.
Το περασμένο Σάββατο, ο φιλορώσος και λαϊκιστής Ρόμπερτ Φίτσο κέρδισε τις εκλογές στη χώρα και πλέον ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση υποσχόμενος ότι η Μπρατισλάβα δεν θα στείλει ξανά ούτε μία σφαίρα στην Ουκρανία.
Έχει ήδη προηγηθεί η στροφή 180 μοιρών της Πολωνίας με τον ίδιο τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές στη χώρα, να ξεκαθαρίζει ότι η Βαρσοβία, επίσης, σταματά να προμηθεύει με όπλα τους Ουκρανούς.
Από την πλευρά του Κρεμλίνο σχολιάζοντας τις εξελίξεις προβλέπει ότι «η κόπωση από τη σύγκρουση στην Ουκρανία θα αυξηθεί σε διάφορες χώρες».
Αναλυτές εξηγούν ότι η Μόσχα περίμενε εδώ και πολύ καιρό να εξαντλήσει την υπομονή της Δύσης παρατείνοντας τον πόλεμο της στην Ουκρανία έως ότου το Κίεβο χάσει την υποστήριξή του από τη διεθνή κοινότητα και εξαναγκαστεί σε έναν πολιτικό συμβιβασμό.
«Αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι πολύ μεγαλύτερο από τη χώρα. Πρόκειται για τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα του κόσμου», διεμήνυσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα εκφράζοντας, ανοιχτά, τον προβληματισμό του Κιέβου.
Κατά τους ειδικούς η ουκρανική πλευρά έχει ήδη προετοιμαστεί για το δυσμενές αυτό σενάριο. Από τη μία γνωρίζει πως ο Ντόναλντ Τραμπ καραδοκεί για να επιστρέψει εκ νέου στον Λευκό Οίκο -γεγονός το οποίο θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα- και από την άλλη εξακολουθεί να παραμένει επιφυλακτική αφού κρίνει πως με δυσκολία θα μπορούσαν να καταφέρουν οι εταίροι της στη Δύση να καταλήξουν ενωμένοι σε τυχόν συμβιβασμούς στην περίπτωση πολιτικής διευθέτησης στην Ουκρανία.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.