Κλείσιμο

Νέες τουρκικές προειδοποιήσεις για κατάρρευση της συμφωνίας για το προσφυγικό

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία σχετικά με το προσφυγικό, εγείροντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέου κύματος εισροών στα ελληνικά νησιά.

Τη σκυτάλη του τουρκικού «κατηγορώ» έλαβε σήμερα ο ίδιος ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι δεν έχει εκταμιεύσει την οικονομική βοήθεια που είχε υποσχεθεί ούτε έχει απελευθερώσει τις θεωρήσεις για τα τουρκικά διαβατήρια.

Ο τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θα αποχωρήσει από τη συμφωνία επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά εάν οι Βρυξέλλες «δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους».

«Εμείς προστατεύουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση δίνοντας στέγη σε 3 εκατομμύρια Σύρους και Ιρακινούς», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε συνέδριο για επενδυτές στην Άγκυρα.

«Λυπάμαι, αλλά δεν είμαστε μία χώρα που μπορείτε να διατάζετε», προσέθεσε, λίγες μόλις ημέρες μετά την παρόμοια προειδοποίηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ζήτησε σαφές χρονοδιάγραμμα για την άρση των βίζα.

Τα σχόλια Τσαβούσογλου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σημειώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες εάν δεν υλοποιηθούν και τα 72 σχετικά προαπαιτούμενα.

Η Ευρώπη «δεν εκβιάζεται»

Η πιο αιχμηρή ευρωπαϊκή απάντηση ωστόσο δόθηκε δια στόματος του γερμανού Σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος διαμήνυσε πως η Ε.Ε. και το Βερολίνο δεν είναι δυνατόν να εκβιαστούν από την Τουρκία με όχημα το προσφυγικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα, πριν τις δηλώσεις Ερντογάν, και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ο οποίος χαρακτήρισε «παράλογο» το ενδεχόμενο η Τουρκία να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας τη συμφωνία για τους πρόσφυγες και την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας.

«Αυτό που ισχύει είναι ότι υπάρχουν όροι για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας και είναι γνωστοί σε όλες τις πλευρές. Η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να εκπληρώσει αυτούς τους όρους. Κάτι τέτοιο όμως αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει και η Τουρκία έχει ακόμη δουλειά μπροστά της», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post.

Επισημαίνει ακόμη ότι οι αφίξεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά δεν έχουν αυξηθεί, ενώ επαναλαμβάνει πως σε περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, θα ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος κρύβεται η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης αναγνωρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να διερευνήσει την απόπειρα πραξικοπήματος πολιτικά και νομικά.

«Εκείνη τη νύχτα η Τουρκία βρισκόταν λίγο πριν τον γκρεμό και είμαι ευτυχής που η πτώση μπόρεσε να αποφευχθεί», λέει χαρακτηριστικά, αλλά επισημαίνει ότι κάποιες από τις ως τώρα αντιδράσεις «ξεπερνούν κάθε μέτρο».

«Δεν γίνεται δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι και δικαστές να απολύονται, χιλιάδες σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα να κλείνουν και δεκάδες δημοσιογράφοι να συλλαμβάνονται χωρίς να είναι ορατή άμεση σύνδεση με το πραξικόπημα», συνεχίζει, για να τονίσει ότι περιμένει από την τουρκική κυβέρνηση να διαλευκάνει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, στο πλαίσιο των διαδικασιών του κράτους δικαίου.
Πηγή: skai.gr