ΚΑΙΡΟΣ

Με «βαριά» ατζέντα η Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι η ένταξη Ουκρανίας-Σουηδίας, αντικατάσταση Στόλτενμπεργκ

Η συζήτηση «άνοιξε» στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ στο Όσλο - Ποιο όνομα συζητείται για τη θέση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας - Οι θέσεις για την Ουκρανία και το «παιχνίδι» της Τουρκίας για τη Σουηδία

«Βαριά» ατζέντα και δύσκολα θέματα περιλαμβάνει η προσεχής Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου, στο Βίλνιους. Οι ηγέτες των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας καλούνται να λάβουν εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις, οι συνέπειες των οποίων θεωρείται ότι θα επηρεάσουν το γενικότερο τοπίο και ειδικότερα τις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, που βρίσκονται έτσι και αλλιώς στο χειρότερο δυνατό επίπεδο. Ήδη οι πρώτες συζητήσεις έγιναν στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο.

Στο τραπέζι της συζήτησης έχουν τεθεί ήδη τρία «καυτά» θέματα: 

1)Η ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία

2)Η ένταξη της Σουηδίας και

3)Η αντικατάσταση του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ

Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και οι στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες θα πρέπει να διαμορφωθούν με βάση τα νέα δεδομένα, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ακραία ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, η οποία φτάνει μέχρι και στις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

Όσον αφορά στην ένταξη της Ουκρανίας, τα δεδομένα είναι δύο: 

1)Πολλά μέλη του ΝΑΤΟ θεωρούν -και δικαίως- ότι μία πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους ακόμη και το ξέσπασμα ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, θέτοντας ως κόκκινη γραμμή την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ήταν δε, ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε, μαζί με τις επιθέσεις Ουκρανών εξτρεμιστών σε Ρώσους πολίτες στο Ντονμπάς, προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή στην ουκρανική επικράτεια. Μία πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, εμπεριέχει ανεξέλεγκτους κινδύνους για ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που σημειώνεται από μία ικανή μερίδα των μελών της Συμμαχίας και λαμβάνεται σοβαρότατα υπόψιν από την ηγεσία.

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πιέζει με κάθε τρόπο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο, θα ενεργοποιήσει και πρακτικά τις δυνάμεις της Δύσης, γενικεύοντας τον πόλεμο, με στόχο να αποκρουστεί η επίθεση της Μόσχας και -ει δυνατόν- να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη, ακόμη και την Κριμαία, για την οποία έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές δημοσίως.

«Κάθε αμφιβολία που διατυπώνουμε είναι μία τάφρος που η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει»: ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε ισχυρό μήνυμα υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία της χώρας του και της Μολδαβίας, η οποία φιλοξενεί συνάντηση κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

«Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν σύνορα με την Ρωσία και δεν θέλουν η Ρωσία να τους ξεριζώσει ένα τμήμα του εδάφους τους θα πρέπει να είναι πλήρη μέρη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την διάρκεια της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Μπουλμποάκα της Μολδαβίας.

«Δεν υπάρχουν παρά δύο εναλλακτικές σε αυτό: είτε ένας ανοικτός πόλεμος, είτε μία ανεξέλεγκτη ρωσική κατοχή», τόνισε ο Ζελένσκι σε δηλώσεις του και πρόσθεσε: «Κάθε φορά που προετοιμάζουμε και λαμβάνουμε αποφάσεις για το καλό της Ευρώπης μας, για το καλό των αξιών μας, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε αμφιβολία που εκδηλώνουμε είναι μία τάφρος που η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει (...), κάθε αμφιβολία φέρνει περισσότερη ανασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Κατά την διάρκεια της προσεχούς συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα του Ιουλίου στο Βίλνιους θα χρειασθούν σαφείς προσκλήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ και εγγυήσεις ασφαλείας κατά την διάρκεια της διαδικασίας ένταξης. Σε ότι αφορά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι αναγκαία μία σαφής και θετική απόφαση».

Παράλληλα με την συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ συνέρχονται στο Οσλο για να συζητήσουν τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας.

«...θα πρέπει να θέσουμε τα πλαίσια για να προσφέρουμε στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας μετά το τέλος του πολέμου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Οσλο.

Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε χθες «σαφείς και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας».

Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η Ουάσινγκτον αρνείται προς το παρόν την προσφορά τέτοιων εγγυήσεων εκ μέρους το ΝΑΤΟ, εξήγησε στο AFP υπουργός Εξωτερικών που δεν κατονομάστηκε.

Τέτοιου είδους εγγυήσεις, που συνίστανται στην επίσημη διακήρυξη παροχής υποστήριξης σε περίπτωση επίθεσης, έχουν προσφερθεί πρόσφατα από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ στην Σουηδία, η ένταξη της οποίας στην Συμμαχία μπλοκάρεται από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Όσον αφορά στο θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία επιμένει να ασκεί βέτο, υποστηρίζοντας ότι η Στοκχόλμη δεν έχει εκπληρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν με την Άγκυρα. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατά το συγκεκριμένο χαρτί, προκειμένου να διαπραγματευτεί όσο το δυνατόν πιο σκληρά, με την Ουάσινγκτον. Η Άγκυρα θέλει τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την αγορά νέων μαχητικών, κρατώντας υπό «ομηρία» τη Σουηδία, προκειμένου να πιέσει τις ΗΠΑ και κατ' επέκταση το ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν θεωρεί ότι με την έγκριση της εισόδου της Φινλανδίας έκανε ένα βήμα καλής θέλησης και περιμένει την ανταπόδωση από την Ουάσινγκτον, την οποία ωστόσο, δεν βλέπει. Και οι δύο πλευρές, επισήμως, δεν συνδέουν το θέμα της Σουηδίας με τα F-16, στην ουσία όμως είναι αλληλένδετα και ενδέχεται να επιλυθούν ταυτόχρονα. Ήδη από τις ΗΠΑ λέγεται ότι αν η Τουρκία δώσει το οκ για την ένταξη της Σουηδίας, ο Τζο Μπάιντεν θα μπορέσει να απευθυνθεί στο Κογκρέσο και να ζητήσει το πρόγραμμα των F-16 για την Τουρκία.

Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ: Να μην επαναληφθεί η ιστορία

«Θα πρέπει να φροντίσουμε να μην επαναληφθεί η Ιστορία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την έναρξη της συνόδου του Οσλο. «Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να θέσουμε τα πλαίσια για να προσφέρουμε στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας μετά το τέλος του πολέμου», πρόσθεσε.Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε χθες «σαφείς και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας».

Η Ουάσινγκτον αρνείται προς το παρόν την προσφορά τέτοιων εγγυήσεων εκ μέρους το ΝΑΤΟ. 

«Είναι σημαντικό η Ουκρανία να μπορεί να έχει πρόσβαση σε οπλικά συστήματα, στην στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά επίσης στην οικονομική υποστήριξη. Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες εγγυήσεις», δήλωσε η καναδή υπουργός Εξωτερικών, Μελανί Ζολί.

«Το ΝΑΤΟ θα κλείσει τα 75 χρόνια του και ποτέ μία εμπόλεμη χώρα δεν έχει ενταχθεί στην Συμμαχία, διότι θα μπορούσε να επικαλεσθεί το άρθρο 5 την ημέρα της ένταξής της και, στην περίπτωση της Ουκρανίας, αυτό θα σήμαινε πόλεμο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν.

Ο διάδοχος του Στόλτενμπεργκ

Ο 64χρονος Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ, που διορίσθηκε το 2014, φθάνει στο τέλος της θητείας τους, η οποία έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές, η τελευταία πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο διάδοχός του πρέπει να είναι Ευρωπαίος και οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ήθελαν να είναι γυναίκα προερχόμενη από την Ενωση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που θα έχει τον τελευταίο λόγο, θα υποδεχθεί στις 5 Ιουνίου την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν, η οποία είναι εν δυνάμει υποψήφια.

«Η επιλογή γίνεται πάντα την τελευταία στιγμή και η ανανέωση της θητείας του Γενς Στόλτενμπεργκ παραμένει στο τραπέζι», δήλωσαν διπλωματικές πηγές της Συμμαχίας.

Πηγή: skai.gr