Tην αμέριστη στήριξή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στον αγώνα που δίνει η Ουκρανία και ο πρόεδρος της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενάμιση χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή, επανέλαβαν από το Όσλο οι υπ. Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συγκλίνουν στο ότι η Ουκρανία πρέπει να συμπεριληφθεί στην αμυντική συμμαχία, δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ πρέπει να διασφαλιστεί ότι μετά το τέλος αυτού του πολέμου θα μπει τέλος στη ρωσική επιθετικότητα.
Αίσθηση όμως προκαλεί η προσέγγιση της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία δήλωσε από το Όσλο ότι ναι μεν προφανώς «ισχύει η πολιτική των ανοιχτών θυρών» στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα όμως, όπως είπε, «βρισκόμαστε εν μέσω του πολέμου και άρα δεν μπορώ να μιλήσω για μια ένταξη νέου μέλους (της Ουκρανία) στο ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικές πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων στις κεκλεισμένων θυρών διαβουλεύσεις στο Όσλο, χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Γερμανία διεμήνυσαν ότι δεν προτίθενται να προβούν προς το παρόν σε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, επί τη βάσει μιας «αόριστης δήλωσης» του 2008, όταν τότε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ είχαν ταχθεί υπέρ μιας μελλοντικής ένταξης στο ΝΑΤΟ , της Ουκρανίας και της Γεωργίας χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Κρίσιμη Σύνοδος Χωρών της Βαλτικής στο Βίσμαρ
Την ίδια ώρα, όλα τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα και στο γερμανικό Βίσμαρ στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, όπου ξεκινά υπό αυστηρά μέτρας ασφαλείας η Σύνοδος των υπ. Εξωτερικών του Συμβουλίου Χωρών της Βαλτικής υπό την προεδρία της Γερμανίας.
Στο συγκεκριμένο σχήμα διαβουλεύσεων μετέχουν από το 1992 δέκα χώρες: Γερμανία, Πολωνία, Δανία, Ισλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, η Νορβηγία, η Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία και υπό παλαιότερα και η Ρωσία. Λίγο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το Συμβούλιο ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας, η οποία λίγους μήνες αργότερα αποχώρησε οριστικά. Στο μεταξύ έχει επίσης ανασταλεί και το καθεστώς παρατηρητή που είχε στο παρελθόν η Λευκορωσία.
Κεντρικό θέμα φέτος είναι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι απειλές για τον κρίσιμο γεωστρατηγικά χώρο της Βαλτικής Θάλασσας. Ένας επίσης διακηρυγμένος στόχος των χωρών που συμμετέχουν στο συγκεκριμένα σχήμα διαβούλευσης είναι να γίνουν ενεργειακά ανεξάρτητες μέχρι το 2050 κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ήδη στη Βαλτική Θάλασσα λειτουργούν εκτεταμένα πάρκα ανεμογεννητριών ενώ και η Γερμανία έχει θέσει ως στόχο τη στενότερη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες στο πεδίο αυτό.
- ΝΑΤΟ: Παρέμβαση Μπλίνκεν για την ένταση στο βόρειο Κόσοβο, με προειδοποίηση προς Πρίστινα και Βελιγράδι
- Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά έκτακτα μέτρα για τις εκλογές του 2024 για την αντιμετώπιση των εξωτερικών παρεμβάσεων
- Με «βαριά» ατζέντα η Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι η ένταξη Ουκρανίας-Σουηδίας, αντικατάσταση Στόλτενμπεργκ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.