Κλείσιμο

Μπουρκίνα Φάσο: Στους 86 οι νεκροί από την επίθεση στην πόλη Σεϊτενγκά

Σύμφωνα με επιζήσαντες, οι κάτοικοι της Σεϊτενγκά ήταν ανυπεράσπιστοι όταν επιτέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι τζιχαντιστές, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποχωρήσει την προηγουμένη.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης τζιχαντιστών το σαββατοκύριακο στην πόλη Σεϊτενγκά, στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, έφθασε χθες Τετάρτη τους 86 νεκρούς, κάτι που ο μεταβατικός πρόεδρος, ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά, χαρακτήρισε «αδιανόητο» επισκεπτόμενος επιζήσαντες.

«Ο αντισυνταγματάρχης Νταμιμπά πήγε (σ.σ. χθες) το πρωί στη Σεϊτενγκά για να εκφράσει τα συλλυπητήρια τους έθνους στους πολίτες» που υπέστησαν «τρομοκρατική επίθεση τη νύχτα της 11ης προς 12η Ιουνίου 2022 η οποία στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους», ανέφερε η προεδρία της αφρικανικής χώρας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Προηγούμενος επίσημος απολογισμός των θυμάτων έκανε λόγο για 79 άμαχους νεκρούς στην πόλη αυτή, μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Νίγηρα.

«Αυτό που έγινε εδώ είναι κάτι αδιανόητο για τον άοπλο άμαχο πληθυσμό που δεν ζήταγε παρά να ζήσει. Η οδύνη σας είναι η οδύνη όλης της Μπουρκίνα Φάσο», είπε ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος στους επιζώντες.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρχών, μετά την επίθεση πάνω από 8.300 πολίτες προσέφυγαν στη Ντορί, μεγάλη πόλη κοντά στη Σεϊτενγκά, εκ των οποίων το 61% παιδιά.

Ο κ. Νταμιμπά απευθύνθηκε επίσης χθες στις δυνάμεις ασφαλείας στη Ντορί.

«Τώρα περισσότερο παρά ποτέ πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και ενωμένοι έναντι της απειλής», που έρχεται «συχνά από την άλλη πλευρά των συνόρων», είπε.

«Δεν μπορούμε πλέον να ενεργούμε όπως πριν. Δεν γίνεται πλέον να στήνουμε σημεία ελέγχου όπως κάναμε, διότι οι θέσεις μας είναι γνωστές», συνέχισε, καλώντας τον στρατό να «λαμβάνει υπόψη την απειλή των τρομοκρατών σε όλες τις δραστηριότητές (του)».

Την επίθεση στη Σεϊτενγκά καταδίκασε η διεθνής κοινότητα, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να τη χαρακτηρίζει σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του «αποκρουστική» και τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μουσά Φακί να κάνει λόγο περί «αχαρακτήριστης και σκαιής σφαγής».

Σύμφωνα με επιζήσαντες, οι κάτοικοι της Σεϊτενγκά ήταν ανυπεράσπιστοι όταν επιτέθηκαν οι τζιχαντιστές, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποχωρήσει την προηγουμένη.

Δύο ημέρες προτού διαπράξουν την επίθεση εναντίον των αμάχων, τζιχαντιστές είχαν ήδη σκοτώσει έντεκα χωροφύλακες.

Η επίθεση του σαββατοκύριακου –με βάση τα επίσημα στοιχεία– είναι η δεύτερη πιο πολύνεκρη που έχει διαπραχθεί ποτέ στην Μπουρκίνα Φάσο, έπειτα από αυτή του Ιουνίου του 2021 στο χωριό Σολχάν, επίσης στον βορρά, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, όπου είχαν σκοτωθεί 132 άνθρωποι, σύμφωνα με την κυβέρνηση — 160 σύμφωνα με πηγές στην περιοχή.

Την Τρίτη τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· χθες στις 03:00 ώρα Ελλάδας) άρχισε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο αντισυνταγματάρχης Νταμιμπά, ο οποίος ανέτρεψε με στρατιωτικό πραξικόπημα στα τέλη Ιανουαρίου τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, που δεχόταν επικρίσεις από μεγάλο μέρος του πληθυσμού για αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, υποσχέθηκε ότι η αποκατάσταση της ασφάλειας θα είναι η κορυφαία «προτεραιότητά» του.

Από το 2015, οι επιθέσεις τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα 21 εκατομμυρίων κατοίκων, από τις φτωχότερες στον κόσμο παρά τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού που διαθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ