Μπουρκίνα Φάσο: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών

Το μέτρο έχει ως στόχο να διευκολύνει τις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων 

Απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας επιβλήθηκε σε όλη τη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο και σε δύο άλλες επαρχίες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τζιχαντιστές που εξαπολύουν συχνά επιθέσεις στις περιοχές αυτές.

«Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22.00 μέχρι τις 05.00 (…) από τις 3 Μαρτίου μέχρι την Παρασκευή, 31 Μαρτίου» ανέφερε σε ένα υπόμνημά του ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας του Βορρά, Κουλίγκα Άλμπερτ Ζόνγκο. «Κατά την περίοδο αυτή, η κυκλοφορία προσώπων, αυτοκινήτων, δικύκλων και ποδηλάτων απαγορεύεται», πρόσθεσε, καλώντας τους κατοίκους να τηρήσουν «αυστηρά» τα μέτρα και να παραμένουν στα σπίτια τους κατά τις ώρες αυτές.

Ο Ζόνγκο διευκρίνισε ότι το μέτρο έχει ως στόχο να διευκολύνει τις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων σε αυτήν την περιοχή που συνορεύει με το Μαλί.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε άλλες δύο περιοχές, στο Κουλπελόγκο, της Κεντρικής-Ανατολικής περιφέρειας, που συνορεύει με την Γκάνα και το Τόγκο και στο Μπαμ, στην Κεντρική-Βόρεια περιφέρεια. Στα μέσα Φεβρουαρίου παρατάθηκε για τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τις 21 Μαΐου, η ίδια απαγόρευση που ισχύει από το 2019 στην περιφέρεια της Ανατολής.

Από τις αρχές του έτους στην Μπουρκίνα Φάσο έχουν ενταθεί οι τζιχαντιστικές επιθέσεις κει δεκάδες άνθρωποι, πολίτες και στρατιώτες, σκοτώνονται κάθε εβδομάδα. Την περασμένη εβδομάδα ο στρατός ανέφερε ότι με βάση έναν «προσωρινό απολογισμό», 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ενέδρα εναντίον στρατιωτών στις 17 Φεβρουαρίου στον απώτατο βορρά της χώρας. Αυτή είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση που έχει σημειωθεί αφότου ανέλαβε την εξουσία, με πραξικόπημα, ο λοχαγός Ιμπραχίμ Τραορέ, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.

Από τις βιαιοπραγίες, που αποδίδονται στην Αλ Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι από το 2015 και έχουν εκτοπιστεί δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με καταμετρήσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ