Μπλίνκεν: Η λύση των δύο κρατών δίνει ελπίδα και υποστηρίζεται από πολλές δυνάμεις

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σε δηλώσεις του ότι επέστρεψε στο Ισραήλ για να συμμετάσχει σε «έντονη διπλωματία με τους εταίρους» για να διασφαλίσει ότι μια επίθεση όπως αυτή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου δεν θα ξανασυμβεί ποτέ.

Δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν ορισμένα σημαντικά βήματα για να γίνει αυτό δυνατό, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής της κλιμάκωσης της σύγκρουσης και της επέκτασης σε άλλες περιοχές της περιοχής.

Σημείωσε ότι το όραμα των δύο κρατών μπορεί «να δώσει στους ανθρώπους κάτι για να ελπίζουν» και ότι υπάρχει ένας ευρύς και ισχυρός συνασπισμός σε όλη την περιοχή που το υποστηρίζει.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων και ότι έχει σημασία η φύση του τρόπου με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει την εκστρατεία του για να νικήσει τη Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι άμαχοι δεν πρέπει να υποστούν τις συνέπειες για τη βαρβαρότητα της Χαμάς.

Πρόσθεσε ότι η συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα πρέπει να αυξηθεί.

Οι «ανθρωπιστικές παύσεις» συζητήθηκαν με τους Ισραηλινούς ηγέτες, λέει ο Μπλίνκεν

Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε  επίσης ότι οι «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση είναι «κρίσιμες» για την προστασία των αμάχων και αποτέλεσαν «σημαντικό πεδίο συζήτησης» με τους Ισραηλινούς ηγέτες.

Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι τέτοιες παύσεις θα επιτρέψουν τη ροή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.

«Το βλέπουμε επίσης ως έναν τρόπο… για τη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος στο οποίο μπορούν να απελευθερωθούν οι όμηροι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αλλά σημείωσε ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούσαν οι παύσεις εξακολουθούν να διευκρινίζονται.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι μια σειρά «εύλογων ερωτημάτων» τέθηκαν από Ισραηλινούς αξιωματούχους γύρω από τις παύσεις, συμπεριλαμβανομένου του πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεγιστοποίηση της παροχής βοήθειας, την απελευθέρωση ομήρων και το να μην το εκμεταλλευτεί η Χαμάς.

Πηγή: BBC NEWS