Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν δύναται «να κάνει μόνη της παιχνίδι» στην ευρύτερη περιοχή στέλνουν Ρωσία και Αίγυπτος. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 10 Οκτωβρίου ότι οι ναυτικές δυνάμεις του θα πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά κοινές ασκήσεις με τις Αιγυπτιακές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα, σε ένα σαφές μήνυμα με παραλήπτη την Τουρκία.
Παρατηρητές και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που επικαλείται το Al Monitor πιστεύουν ότι η κοινή ναυτική άσκηση είναι «ένα ποιοτικό άλμα στην επίδειξη δύναμης μεταξύ Καΐρου και της Άγκυρας», ενισχύοντας περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 10 Οκτωβρίου στον ιστότοπό του ότι στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Αιγύπτου και της Ρωσίας συναντήθηκαν για τρεις ημέρες στη ρωσική πόλη Νοβοροσίσκ για να προετοιμαστούν για τις κοινές ασκήσεις που ονομάστηκαν «Γέφυρα Φιλίας - 2020». Το υπουργείο σημείωσε ότι οι ναυτικές ασκήσεις στοχεύουν στην «ενίσχυση και ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Αιγυπτιακού Ναυτικού και του Ρωσικού Ναυτικού προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας στη θάλασσα»
«Τακτικές ομάδες πολεμικών πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού και του Αιγυπτιακού Ναυτικού, με την υποστήριξη της αεροπορίας, θα επεξεργαστούν κοινά καθήκοντα για την προστασία των θαλάσσιων διαδρομών από διάφορες απειλές» προσθέτει η ανακοίνωση.
Ο Ταγματάρχης Τζαμάλ Μαζλούμ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και σύμβουλος της αιγυπτιακής Στρατιωτικής Ακαδημίας Nάσερ, δήλωσε στο Al-Monitor ότι οι ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αποτελούν συμπληρωματικό βήμα για την περσινή άσκηση «Γέφυρα Φιλίας - 2019» που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη Μεσόγειο θάλασσα.
🚢في نوفوروسيسك عقد وفدا البحرية الروسية 🇷🇺 والمصرية🇪🇬 مشاورات لمدة ثلاثة أيام حول إعداد وعقد تمرين جسر الصداقة المشترك - 2020. وتم تحديد خطة التمرينات. pic.twitter.com/YV9dJBecD5
— RussianEmbassy EGYPT 🇷🇺 (@Rusembegypt) October 10, 2020
«Η Αίγυπτος θα επωφεληθεί περισσότερο από αυτές τις ναυτικές ασκήσεις, καθώς θα πραγματοποιηθούν σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων από την Αίγυπτο, και σε κλειστά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα μακριά από το μεσογειακό εναέριο χώρο. Πρόκειται για μια διεθνή επίδειξη ισχύος του αιγυπτιακού στρατού και του ναυτικού μετά από πολλές αναβαθμίσεις (υλικού) και νεοαποκτηθέντα όπλα» σχολίασε ο Μαζλούμ.
Από πλευράς του, ο Τάρεκ Φάχμι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, δήλωσε στο Al-Monitor ότι η αιγυπτορωσική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα στέλνει ένα έμμεσο μήνυμα στην Άγκυρα, καθώς έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και στοχεύει στην αντιμετώπιση των τουρκικών ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών, όπως αναδείχθηκαν με την τουρκολιβυκή συμφωνία του Νοεμβρίου του 2019. Η συμφωνία απορρίφθηκε από την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Η Τουρκία είχε επίσης προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στον σύμμαχό της Φαγέζ αλ Σάρατζ επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ενώ η Αίγυπτος υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο Φάχμι σχολίασε ακόμη ότι η «η άσκηση στέλνει ένα προληπτικό μήνυμα αποτροπής στην Τουρκία ή σε οποιαδήποτε άλλη πλευρά απειλεί την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, σύμφωνα με το οποίο η Αίγυπτος μπορεί να κινηθεί σε στρατηγικές ναυτικές περιοχές πέρα από τη Μεσόγειο και σε επαφή με ζωτικούς τομείς ενδιαφέροντος για την Τουρκία. Οι ασκήσεις είναι μια υπενθύμιση ότι ο αιγυπτιακός στρατός έφτασε στο κατώφλι της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία τον 19ο αιώνα και είναι έτοιμος να το κάνει ξανά ».
Ο αιγύπτιος αναλυτής πρόσθεσε στο Al Monitor ότι η άσκηση είναι επίσης ένα ρωσικό μήνυμα προς την Άγκυρα ότι δεν μπορεί να κινηθεί σε κανέναν από τους τομείς στρατηγικής σημασίας της Μόσχας, χωρίς αντιστάθμιση από την τελευταία στις στρατηγικές περιοχές της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Φάχμι επισήμανε τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και τις εντάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Εξάλλου, με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα επανέλαβε την πάγια θέση της υπέρ της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), επισημαίνοντας το κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας.
Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.