Κλείσιμο

Τουλάχιστον 53 νεκροί στην Μιανμάρ από στρατιωτική αεροπορική επίθεση

Ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να ανέλθει σε 100 ενώ μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν γυναίκες και παιδιά

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην κεντρική Μιανμάρ σε αεροπορική επιδρομή που αποδίδεται στον στρατό σε συγκέντρωση, στην οποία παρευρίσκονταν πολέμιοι της χούντας, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μέλη τοπικού κινήματος αντίστασης.

Πενήντα ως 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων άμαχοι, σκοτώθηκαν από την επίθεση, μετέδωσαν τα δίκτυα BBC Burmese, Radio Free Asia (RFA) και η ειδησεογραφική πύλη Irrawaddy, επικαλούμενα κατοίκους της περιφέρειας Σαγκάινγκ.

Σύμφωνα με διασώστη που επικαλείται το AFP, ο οποίος σημείωσε και αυτός ότι ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να ανέλθει σε 100 και ότι υπάρχουν γυναίκες και παιδιά μεταξύ των θυμάτων, οι τραυματίες από την αεροπορική επίθεση που αποδίδεται στον στρατό ανέρχονται σε περίπου 20.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές και εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά τη χώρα δεν απάντησε σε τηλεφωνική κλήση για να σχολιάσει σχετικά.

Η Μιανμάρ βρίσκεται σε αναβρασμό μετά το πραξικόπημα του 2021. Στρατοί εθνοτικών μειονοτήτων και μαχητές της αντίστασης που αμφισβητούν την κυριαρχία του στρατού εξαπολύουν επιθέσεις και ο στρατός απαντά με αεροπορικές επιδρομές και πυρά βαρέων όπλων μεταξύ άλλων και σε περιοχές αμάχων.

Μέλος της Λαϊκής Αμυντικής Δύναμης (PDF), πολιτοφυλακή κατά της χούντας, δήλωσε στο Reuters ότι μαχητικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ σε τελετή που γινόταν για τα εγκαίνια τοπικού της γραφείου.

«Μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των απωλειών παραμένει άγνωστος. Δεν έχουμε μπορέσει ακόμη να ανασύρουμε όλα τα πτώματα», σημείωσε μέλος της PDF, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το σημερινό περιστατικό μπορεί να είναι από τα πιο φονικά σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών που έχουν πραγματοποιηθεί ύστερα από την επίθεση μαχητικού αεροσκάφους σε συναυλία τον Οκτώβριο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 αμάχους, ντόπιους τραγουδιστές και μέλη ένοπλης οργάνωσης εθνοτικής μειονότητας στην πολιτεία Κατσίν.

Η εξόριστη φιλοδημοκρατική κυβέρνηση της Μιανμάρ, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την "άλλο ένα παράδειγμα της αδιάκριτης χρήσης (από τον στρατό) ακραίας βίας κατά των αμάχων".

Τον περασμένο μήνα τουλάχιστον 8 άμαχοι περιλαμβανομένων παιδιών σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή σε χωριό στη βορειοδυτική Μιανμάρ, σύμφωνα με οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντάρτες εθνοτικών μειονοτήτων και μέσα ενημέρωσης.

Ο στρατός αρνείται τις κατηγορίες που διατυπώνονται διεθνώς ότι έχει διαπράξει ωμότητες κατά αμάχων και σημειώνει ότι πολεμά "τρομοκράτες" που είναι ορκισμένοι να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στην χούντα και το ευρύ επιχειρηματικό της δίκτυο σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα έσοδά της και την πρόσβασή της σε όπλα από βασικούς προμηθευτές, όπως η Ρωσία.

Πηγή: skai.gr