Την ώρα που η Δύση δείχνει την υποστήριξή της στο Ισραήλ με δηλώσεις και επισκέψεις αξιωματούχων, επιθέσεις με drones καταγράφονται σε περιερειακούς αμερικανικούς στόχους, την επομένη του πλήγματος σε νοσοκομείο στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς.
Δύο στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Συρία δέχθηκαν επίθεση, όπως μετέδωσε σήμερα το προσκείμενο στο Ιράν τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν.
Το Αλ Μαγιαντίν αναφέρθηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στην βάση της Αλ Τανφ, κοντά στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ και την Ιορδανία, και σε πυραυλική επίθεση στη βάση Κονόκο, στην ύπαιθρο στη βόρεια περιφέρεια Ντέιρ αλ Ζορ της Συρίας.
Το τηλεοπτικό δίκτυο δεν διευκρίνισε περαιτέρω ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τις επιθέσεις.
Εν τω μεταξύ, επιθέσεις με drones εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων σημειώθηκαν και στο Ιράκ, σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, ο αμερικανός στρατός αμύνθηκε εναντίον τριών drones που βρίσκονταν κοντά σε δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού στο Ιράκ», σημείωσε το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM) στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Η CENTCOM δεν διευκρινίζει σε ποιους, ή σε ποιες οργανώσεις, ανήκαν τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Ωτσόσο, από το βράδυ της Τρίτης, ιρακινές οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν κατηγορούν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ πως διέπραξαν «σφαγή» στη Γάζα. Μια από αυτές, οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, απαίτησε οι Αμερικανοί να «φύγουν» από το Ιράκ, σε διαφορετική περίπτωση θα «γευτούν τις φλόγες της κόλασης».
Γενικά τις τελευταίες ημέρες, ιρακινές ένοπλες ομάδες προσκείμενες στο Ιράν έχουν απειλήσει με επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς.
Μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, οι ομάδες αυτές ανέλαβαν χθες την ευθύνη για δυο χωριστές επιθέσεις με drones εναντίον ιρακινών βάσεων όπου στρατωνίζονται δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού.
Η πρώτη επίθεση είχε στόχο, σύμφωνα με τις οργανώσεις, τη βάση Άιν αλ Άσαντ, στο δυτικό Ιράκ, κι η δεύτερη την Αλ Χαρίρ, στην αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν (βόρεια).
Αναφερόμενη σε αυτή την τελευταία επίθεση, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν ανέφερε πως «οπλισμένο» drone κατέπεσε χθες σε περιοχή «της ερήμου», χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.
Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ
Περίπου 2.500 στρατιωτικοί των ΗΠΑ και άλλοι περίπου 1.000 στρατιωτικοί χωρών μελών του συνασπισμού σταθμεύουν σήμερα σε τρεις βάσεις των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.
«Σε αυτή τη στιγμή αυξημένης επαγρύπνησης, παρακολουθούμε άγρυπνα την κατάσταση στο Ιράκ και στην περιοχή», σημείωσε χθες Τετάρτη η CENTCOM, διαβεβαιώνοντας πως είναι έτοιμη να «υπερασπιστεί» τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού «έναντι οποιασδήποτε απειλής».
Ως την περασμένη χρονιά, οι βάσεις που φιλοξενούσαν στρατεύματα του διεθνούς συνασπισμού γίνονταν στόχος συχνών επιθέσεων με ρουκέτες και drones. Ωστόσο από το καλοκαίρι το 2022, οι επιθέσεις αυτές καταλάγιασαν, στο μέτρο που επανήλθε κάποια σταθερότητα στο Ιράκ.
Γενικά για τις επιθέσεις αυτές δεν ακολουθούσαν αναλήψεις ευθύνης. Οι ΗΠΑ κατηγορούσαν γι’ αυτές οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.