Χωροφύλακες στη Μαδαγασκάρη σκότωσαν 19 ανθρώπους κατά την διάρκεια αναταραχών

"Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 21 τραυματίστηκαν οι οποίοι περιθάλπονται" στο νοσοκομείο του Ικόνγκο, της μικρής πόλης όπου ξέσπασαν οι ταραχές, ανακοίνωσε η χωροφυλακή, προσθέτοντας ότι έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Οι χωροφύλακες της Μαδαγασκάρης επιβεβαίωσαν σήμερα ότι σκότωσαν 19 ανθρώπους όταν άνοιξαν πυρ χθες, Δευτέρα, εναντίον ενός οργισμένου πλήθους που είχε αποπειραθεί να μπει στον στρατώνα τους στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού, μετά τις υποψίες για την απαγωγή ενός παιδιού αλμπίνο.

Εκεί κρατούνταν τέσσερις ύποπτοι για την απαγωγή ενός παιδιού αλμπίνο και της δολοφονίας της μητέρας του, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Αλλά οι κάτοικοι ήταν αποφασισμένοι να αποδώσουν οι ίδιοι δικαιοσύνη.

"Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 21 τραυματίστηκαν οι οποίοι περιθάλπονται" στο νοσοκομείο του Ικόνγκο, της μικρής πόλης όπου ξέσπασαν οι ταραχές, δήλωσε η χωροφυλακή σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Ο αρχίατρος του τοπικού νοσοκομείου, ο δρ Τάνγκο 'Οσκαρ Τόκι, έδωσε τον ίδιο αριθμό νεκρών, απαντώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι χωροφύλακες, που δηλώνουν ότι η ηρεμία έχει επανέλθει πλέον στην περιοχή, είχαν ανακοινώσει τη Δευτέρα έναν πρώτο απολογισμό με 11 νεκρούς.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Ικόνγκο, σχεδόν 330 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο και οι δυνάμεις ασφαλείας έστειλαν ενισχύσεις για την αποκατάσταση της τάξης στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Το παιδί δεν έχει βρεθεί. Σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, τα παιδιά που πάσχουν από αλμπινισμό απάγονται από ανθρώπους που πιστεύουν ότι μπορούν να τα χρησιμοποιούν σε τελετουργικά, παρότι στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπήρξε καμιά πληροφορία για το κίνητρο της υποτιθέμενης απαγωγής.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει ότι η κατάσταση στο Ικόνγκο είναι τώρα ήρεμη και ότι στις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τα πυρά των χωροφυλάκων προσφέρθηκε οικονομική αποζημίωση από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στο μεγάλο νησί του Ινδικού Ωκεανού, οι άνθρωποι που πάσχουν από αλμπινισμό αποτελούν συχνά στόχο βίαιων επεισοδίων. Περισσότερες από 12 απαγωγές, επιθέσεις και δολοφονίες καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η αστυνομία της Μαδαγασκάρης που επικρίνεται συχνά από την κοινωνία των πολιτών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σπανίως βλέπει μέλη της να διώκονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ