Κλείσιμο

Λαβρόφ προς Κινέζο απεσταλμένο: «Σοβαρά εμπόδια» στην αναζήτηση μιας ειρηνικής επίλυσης στην Ουκρανία

Το Κίεβο ξεκαθάρισε στον Κινέζο ειδικό απεσταλμένο ότι δεν δέχεται εδαφικές παραχωρήσεις 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε σήμερα Παρασκευή ότι βλέπει «σοβαρά εμπόδια» στην αναζήτηση μιας ειρηνικής επίλυσης στην Ουκρανία, επιρρίπτονας τις ευθύνες στο Κίεβο και τη Δύση, υποδεχόμενος στη Μόσχα τον Κινέζο απεσταλμένο Λι Χουί.

Κατά τη συνάντησή τους, «ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Μόσχας για μια πολιτικοδιπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας τα σοβαρά εμπόδια που δημιουργούν η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών», υποστηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Κίνα για την ισορροπημένη θέση της απέναντι στην ουκρανική κρίση και εξέφρασε την μεγάλη εκτίμησή του για την προθυμία του Πεκίνου να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο Λι Χουί, ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για Ευρασιατικές Υποθέσεις, που είχε διατελέσει στο παρελθόν πρεσβευτής της Κίνας στην Μόσχα, πραγματοποιεί εδώ και μια εβδομάδα περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το Πεκίνο, ο Κινέζος απεσταλμένος έχει εντολή να συζητήσει μία «πολιτική διευθέτηση» του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας κατά την διάρκεια της περιοδείας του αυτής. Επισκέφτηκε το Κίεβο, μετέβη στην Πολωνία και ταξίδεψε στη Γαλλία και την Γερμανία.

Λαβρόφ

Ρωσικό ΥΠΕΞ

Το Κίεβο δεν δέχεται εδαφικές παραχωρήσεις 

Κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Χουί είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Κατά τη συζήτησή τους, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επέμεινε στον «σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Ρωσία και Κίνα διατηρούν στενές σχέσεις οι οποίες έχουν ενισχυθεί οικονομικά και διπλωματικά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και τη βροχή των δυτικών κυρώσεων που πλήττουν τη ρωσική οικονομία.

Το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει ποτέ δημόσια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Μάρτιο, δίνοντας μια ισχυρή υποστήριξη στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
 

Πηγή: skai.gr