Κλείσιμο

Καλά νέα από βρετανική μελέτη: Ηπιότερη η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού προκαλεί ηπιότερη νόσηση από τη Δέλτα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αναμένεται να αναφέρει μελέτη της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Ηνωμένου Βασιλείου που θα δημοσιοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα, αποκαλύπτει το Politico.

Η μελέτη είναι η πρώτη που βασίζεται έστω σε αρχικά πραγματικά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βασική διαπίστωση, πάντα σύμφωνα με το Politico, είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς της Omicron θα ασθενήσουν λιγότερο σοβαρά από τους φορείς της Δέλτα, εν μέρει λόγω των εμβολιασμών και των προηγούμενων λοιμώξεων, αλλά και επειδή η νέα παραλλαγή ίσως είναι εγγενώς ηπιότερη.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναμένεται να υπάρχει στη μελέτη η προειδοποίηση ότι η πιο ήπια φύση της Όμικρον δε συνεπάγεται αποφυγή μεγάλου αριθμού νοσηλειών. Οι ερευνητές αναμένεται να σημειώνουν πως για εκείνους που θα νοσήσουν σοβαρά εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου.

Από τη στιγμή που η μεταδοτικότητα της Όμικρον επιβεβαιώνεται ότι είναι πολύ υψηλή, ο αριθμός των λοιμώξεων θα είναι τόσο μεγάλος που καθιστά πιθανή την επίσης μεγάλη αύξηση νοσηλειών.

Το Politico αναφέρει επίσης ότι η μελέτη επιβεβαιώνει το συμπέρασμα πως ενώ οι δύο δόσεις του εμβολίου δεν επαρκούν για ισχυρή προστασία έναντι της Όμικρον, η ενισχυτική δόση μειώνει σημαντικά τόσο τον κίνδυνο συμπτωματικής λοίμωξης όσο και νοσηλείας.

Την ίδια ώρα ορισμένοι επιστήμονες στη Βρετανία εκτιμούν ότι βλέπουμε ήδη τις πρώτες ενδείξεις ότι η κορύφωση της έξαρσης της Όμικρον στη χώρα έχει παρέλθει.

Ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους καθηγητής του Πανεπιστημίου East Anglia Πολ Χάντερ επισήμανε ότι μοιάζει σαν τα επίπεδα των λοιμώξεων να έχουν σταθεροποιηθεί, ίσως και να έχουν αρχίσει να μειώνονται, επικαλούμενος τα στοιχεία τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και από το Λονδίνο, επίκεντρο της έξαρσης της Όμικρον. Στην πρωτεύουσα τα συνολικά κρούσματα που καταγράφηκαν μειώθηκαν σε 24ωρη βάση για πρώτη φορά την Τρίτη εδώ και μέρες.

Ο καθηγητής Χάντερ είπε ότι με βάση τα προγνωστικά μοντέλα θα έπρεπε χθες η χώρα να καταγράψει 200.000 κρούσματα κορωνοϊού και όχι «μόνο» 91.000. Ενώ εκτίμησε ότι ίσως πράγματι αποφευχθούν περαιτέρω αυστηρά μέτρα, τόνισε ότι πρέπει να περάσουν ακόμα λίγες ημέρες για να επιβεβαιωθεί η θεωρία του.

Ο καθηγητής Τζέιμς Νέισμιθ σχολιάζει ανάλυση της Telegraph που δείχνει ότι με την εξαίρεση του Λονδίνου το ποσοστό νοσηλειών επί του συνόλου των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι για την ώρα πολύ χαμηλό, στο 1,95%. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 1,8% του Ιουλίου, ενώ πέρυσι το Δεκέμβριο ήταν στο 12%.

Ο Βρετανός επιδημιολόγος αναφέρει ως πιθανές εξηγήσεις τη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, πλέον και με την τρίτη δόση, την ανοσία που έχουν χτίσει οι προηγούμενες λοιμώξεις και το ότι οι περισσότεροι ασθενείς αυτή τη φορά είναι νεαρότερων ηλικιών σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Η Telegraph δε, που αναλύει τα επιδημιολογικά δεδομένα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα υψηλότερα επίπεδα κρουσμάτων και νοσηλειών εντοπίζονται σε περιοχές με συγκριτικά χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως κυρίως το Λονδίνο.

«Σε περιοχές όπου πάνω από το 30% του πληθυσμού δεν έχει κάνει καμία δόση του εμβολίου, η μέση αναλογία κρουσμάτων είναι 921 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ εκεί που λιγότερο από το 10% του πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο η αναλογία πέφτει στα 603 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους», τονίζει η αρχισυντάκτρια επιστημονικών θεμάτων της Telegraph Σάρα Νάπτον, η οποία διερωτάται αν αντιμετωπίζουμε πλέον μία «επιδημία των ανεμβολίαστων».

Τέλος, ο καθηγητής ιατρικών δεδομένων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Καρλ Χένεγκαν, που έχει τη φήμη του πιο αναλυτικού παρατηρητή της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτίμησε μιλώντας επίσης στην Telegraph ότι με βάση την ανά ημέρα ανάλυση δειγμάτων η κορύφωση των κρουσμάτων της Όμικρον στην Αγγλία συντελέστηκε στις 15 Δεκεμβρίου.

Παρά τις παραπάνω αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο αρχίατρος Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς είπαν σε ενημέρωση των Βρετανών βουλετών το βράδυ της Τρίτης ότι ο τεράστιος αριθμός των λοιμώξεων από την Όμικρον έχει τη δυνατότητα να απειλήσει με κατάρρευση το σύστημα υγείας NHS, τασσόμενοι για ακόμα μία φορά υπέρ της λήψης πρόσθετων μέτρων.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον ανακοίνωσε χθες ότι δε θα ληφθούν μέτρα πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων, αλλά δεν απέκλεισε τη λήψη του πριν από την Πρωτοχρονιά.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα αριθμούν πλέον 60.501. Τα ύποπτα κρούσματα είναι 118.034. Οι νοσηλευόμενοι φορείς αυξήθηκαν μόλις κατά πέντε, στους 129, ενώ τα θύματα της παραλλαγής παραμένουν 14.