Ηχηρή απουσία του Σι Τζινπίνγκ από εκδήλωση των BRICS - Κανείς δεν ξέρει γιατί

Ο Κινέζος ηγέτης δεν εμφανίστηκε στην εκδήλωση, χωρίς επίσημη ανακοίνωση ή εξήγηση από το Πεκίνο

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ την Τρίτη δεν παρέστη σε επιχειρηματικό φόρουμ του ομίλου BRICS στη Νότια Αφρική, στέλνοτας ως εκπρόσωπό του τον υπουργό Εμπορίου του, ο οποίος να εκφωνήσει μια ομιλία στο όνομά του που κατήγγειλε την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το CNN, o Σι, ο οποίος έφτασε στο Γιοχάνεσμπουργκ τη Δευτέρα για την ετήσια σύνοδο κορυφής BRICS των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία στο επιχειρηματικό φόρουμ την Τρίτη μαζί με ηγέτες από την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Όμως ο Κινέζος ηγέτης δεν εμφανίστηκε στην εκδήλωση, χωρίς επίσημη ανακοίνωση ή εξήγηση από το Πεκίνο.

Αντίθετα, η έτοιμη δήλωσή του,  με βαριά «κατηγορώ» στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν γίνει σημείο αναφοράς στις διεθνείς ομιλίες του Σι, εκφωνήθηκε από τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Wang Wentao.

Στη δήλωση, ο Σι κάλεσε τον κόσμο να αποφύγει την υπνοβασία «στην άβυσσο ενός νέου ψυχρού πολέμου».

Χωρίς να αναφέρει άμεσα τις ΗΠΑ, η δήλωση αναφέρει ότι «κάποια χώρα, με εμμονή με τη διατήρηση της ηγεμονίας της, έχει κάνει τα πάντα για να ακρωτηριάσει τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες».

Ο Σι ήταν ο μόνος ηγέτης των BRICS που δεν παρευρέθηκε στο φόρουμ. Ακόμη και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής λόγω διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τη βάναυση εισβολή του στην Ουκρανία, έκανε σχόλια.

Αφού παρέλειψε το φόρουμ, ο Σι παρακάθησε αργότερα σε ένα δείπνο που παρέθεσε η Ραμαφόζα, μαζί με τους ηγέτες της Βραζιλίας και της Ινδίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η αιφνιδιαστική απουσία του Xi από το φόρουμ, που σημειώθηκε από δημοσιογράφους στην εκδήλωση, δημιούργησε ερωτήματα στους αναλυτές της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής.

«Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για έναν Κινέζο ηγέτη να εμφανίζεται σε μια χώρα που φιλοξενεί μια πολυμερή συνάντηση, ειδικά μια στην οποία η Κίνα έχει επενδύσει βαθιά, όπως οι BRICS, και να μην εμφανίζεται στην εκδήλωση έναρξης», δήλωσε η Bonnie Glaser, διευθύνουσα σύμβουλος της Πρόγραμμα Ινδο-Ειρηνικού του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δεν έκανε καμία αναφορά στην απουσία του Σι - ή στο γεγονός ότι η ομιλία του εκφωνήθηκε από τον Wang, τον υπουργό Εμπορίου.
 

Πηγή: skai.gr