Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε την Τρίτη ότι στόχος του μπλοκ των εθνών BRICS είναι να οργανώσει τον αναπτυσσόμενο Παγκόσμιο Νότο και δεν προορίζεται για να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ομάδα των Επτά (G7) των πλούσιων οικονομιών, όπως αναφέρει το Reuters.
Τα σχόλιά του υποδεικνύουν μια απόκλιση στο όραμα των ηγετών του μπλοκ Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, που έφτασαν σήμερα στο Γιοχάνεσμπουργκ για τη σύνοδο κορυφής. Ορισμένα μέλη πιέζουν στην κατεύθυνση να αποτελέσει το μπλοκ αντίβαρο στη Δύση .
Οι αυξημένες παγκόσμιες εντάσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός του Πεκίνου με τις Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν την Κίνα και τη Ρωσία, ο Πρόεδρος της οποίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραστεί ουσιαστικά στη συνάντηση, να επιδιώξουν να ενισχύσουν το μπλοκ των BRICS.
Ωστόσο, το όραμά τους για ένα διευρυμένο BRICS ικανό να συναγωνιστεί την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από ορισμένα μέλη. Και το αποτέλεσμα της συζήτησης για τη διεύρυνση θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον του αφού επικρίνεται εδώ και καιρό για έλλειψη συνοχής.
«Δεν θέλουμε να είμαστε αντίστιξη με την G7, την G20 ή τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, Λούλα την Τρίτη κατά τη διάρκεια εκπομπής μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το Γιοχάνεσμπουργκ. «Θέλουμε απλώς να οργανωθούμε».
Η διοργανώτρια της συνόδου Κορυφής, η Νότια Αφρική, καλωσόρισε τον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ, τον κύριο υποστηρικτή της διεύρυνσης των BRICS, που έφτασε την Τρίτη. «Είμαι βέβαιος ότι η επερχόμενη σύνοδος κορυφής θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη του μηχανισμού BRICS», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ λίγο μετά την άφιξή του στη Νότια Αφρική.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα δήλωσε κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τον Σι ότι οι δύο χώρες είχαν «παρόμοιες απόψεις» σχετικά με την επέκταση.
«Συμμεριζόμαστε την άποψή σας, Πρόεδρε Σι, ότι οι BRICS είναι ένα ζωτικής σημασίας φόρουμ που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης και στην προώθηση της πολυμέρειας και της συνεργασίας σε όλο τον κόσμο», είπε.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι παρευρίσκεται επίσης στη σύνοδο κορυφής στις 22 έως τις 24 Αυγούστου.
Ο Πούτιν, ο οποίος καταζητείται βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, δεν θα ταξιδέψει στη Νότια Αφρική.
Πέρα από το ζήτημα της διεύρυνσης, η ενίσχυση της χρήσης των τοπικών νομισμάτων των κρατών μελών βρίσκεται επίσης στην ατζέντα της συνόδου κορυφής. Οι διοργανωτές της Νότιας Αφρικής, ωστόσο, λένε ότι δεν θα γίνουν συζητήσεις για ένα νόμισμα BRICS, μια ιδέα που κυκλοφόρησε από τη Βραζιλία νωρίτερα φέτος ως εναλλακτική λύση στην εξάρτηση από το δολάριο.
Το προφίλ της κάθε χώρας και οι αλληλοσυγκρουόμενες επιδιώξεις
Οι BRICS παραμένουν ένας ανόμοιος όμιλος, που απαρτίζεται από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο που αντιμετωπίζει τώρα επιβράδυνση, έως τη Νότια Αφρική, που αντιμετωπίζει μια κρίση ισχύος που έχει οδηγήσει σε καθημερινές διακοπές ρεύματος.
Η Ρωσία από την πλευρά της, που πλήττεται από κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θέλει να δείξει στη Δύση ότι έχει ακόμα φίλους.
Η Ινδία, ωστόσο, είναι πιο κοντά στη Δύση, όπως και η Βραζιλία υπό τον νέο της ηγέτη.
Δύο μέλη, η Ινδία και η Κίνα, συγκρούστηκαν κατά καιρούς για τα κατά μήκος αμφισβητούμενα σύνορά τους, εντείνοντας το πρόβλημα της λήψης αποφάσεων σε μια ομάδα που βασίζεται στη συναίνεση.
Η επέκταση αποτελεί εδώ και καιρό στόχο της Κίνας, η οποία ελπίζει ότι η ευρύτερη ένταξη θα δώσει ισχύ σε έναν όμιλο που ήδη φιλοξενεί περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Οι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δείπνο την Τρίτη το απόγευμα, όπου είναι πιθανό να συζητήσουν ένα πλαίσιο και τα κριτήρια για την αποδοχή νέων χωρών.
Ποιοι επιδιώκουν τη διεύρυνση
Η Ρωσία επιθυμεί νέα μέλη.
Η Ινδία, η οποία είναι επιφυλακτική για την κινεζική κυριαρχία και έχει προειδοποιήσει για βιαστική επέκταση, έχει «θετική πρόθεση και ανοιχτό μυαλό», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Vinay Kwatra. Η Βραζιλία, εν τω μεταξύ, ανησυχεί ότι η επέκταση των BRICS θα μειώσει την επιρροή της, αν και ο Λούλα επανέλαβε την Τρίτη την επιθυμία του να δει τη γειτονική Αργεντινή να ενταχθεί στο μπλοκ.
Ενώ μια πιθανή διεύρυνση των BRICS παραμένει στον αέρα, η δέσμευση του ομίλου να γίνει πρωταθλητής του αναπτυσσόμενου κόσμου και να προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε μια παγκόσμια τάξη που κυριαρχείται από πλούσια δυτικά έθνη βρίσκει ήδη απήχηση.
Πάνω από 40 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στους BRICS, λένε αξιωματούχοι της Νότιας Αφρικής. Από αυτούς, σχεδόν δύο δωδεκάδες έχουν ζητήσει επίσημα να γίνουν δεκτοί, ενώ ορισμένοι αναμένεται να στείλουν αντιπροσωπείες στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.