Οι τέσσερις άνθρωποι που κρατούνταν όμηροι σε συναγωγή στο Κόλεϊβιλ του Τέξας απελευθερώθηκαν με ασφάλεια τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και ο φερόμενος ως δράστης, που ζητούσε την απελευθέρωση μιας Πακιστανής που έχει καταδικαστεί για τρομοκρατία, έχασε τη ζωή του κατά την επίθεση της αστυνομίας.
Η ομηρία στη συναγωγή του Κόλεϊβιλ που κράτησε 10 ώρες προκάλεσε ανησυχία στην εβραϊκή στις ΗΠΑ καθώς και στην κυβέρνηση του Ισραήλ.
«Η Ομάδα Διάσωσης Ομήρων εισέβαλε στην συναγωγή» και ο «ύποπτος είναι νεκρός», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Κόλεϊβιλ Μάικλ Μίλερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Όλοι οι όμηροι --τέσσερις ενήλικες-- απελευθερώθηκαν σώοι και είναι καλά στην υγεία τους, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο κυβερνήτης του Τέξας Κρεγκ Άμποτ.
Ο Ματ ΝτεΣάρνο, ειδικός πράκτορας του FBI στο Ντάλας, δήλωσε ότι οι τέσσερις όμηροι, μεταξύ των οποίων και ο ραβίνος, δεν χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια και ότι σύντομα θα επέστρεφαν στις οικογένειές τους. «Δεν τους έκανε κακό», πρόσθεσε.
Δημοσιογράφοι στο σημείο του συμβάντος είπαν ότι άκουσαν εκρήξεις και πυροβολισμούς λίγο πριν ο κυβερνήτης Άμποτ ανακοινώσει τη λήξη της ομηρίας. «Οι προσευχές εισακούστηκαν. Όλοι οι όμηροι είναι εν ζωή και ασφαλείς», έγραψε ο Άμποτ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Λίγες ώρες νωρίτερα και ενώ ήταν σε εξέλιξη δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της αστυνομίας και του φερόμενου ως δράστη, απελευθερώθηκε ο πρώτος όμηρος.
Το δίκτυο ABC News, επικαλούμενο πηγή στο σημείο του συμβάντος, είχε μεταδώσει πριν από την απελευθέρωση του πρώτου ομήρου ότι ο ύποπτος ήταν οπλισμένος και πως δήλωνε ότι είχε τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αδιευκρίνιστα σημεία.
Η ομηρία έγινε στη Συναγωγή Μπεθ Ίσραελ του Κόλεϊβιλ, μιας πόλης περίπου 23.000 κατοίκων, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από το Ντάλας.
Κατά την απευθείας μετάδοσης της λειτουργίας στο Facebook, την οποία είδε το Γαλλικό Πρακτορείο πριν διακοπεί, ακουγόταν η φωνή ενός άνδρα, κάποιες στιγμές ταραγμένου. «Θα πεθάνω», έλεγε ο άνδρας, ζητώντας επίμονα από το άγνωστο πρόσωπο με το οποίο μιλούσε στο τηλέφωνο να συνομιλήσει με την «αδελφή»του.
Ο ύποπτος, σύμφωνα με το ABC News, ζητούσε την απελευθέρωση της Πακιστανής Αάφια Σιντίκι, που καταδικάστηκε το 2010 από δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε κάθειρξη 86 ετών για απόπειρα επίθεσης κατά Αμερικανών στρατιωτών ενώ κρατείτο στο Αφγανιστάν. Η Σιντίκι κρατείται αυτή τα η στιγμή στο νοσοκομείο της φυλακής στο Φορτ Γουορθ, κοντά στο Ντάλας. Την απελευθέρωσή της έχουν ζητήσει και στο παρελθόν τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Η Αάφια Σιντίκι «σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται» στην ομηρία, δήλωσε η δικηγόρος της στο CNN. Η ίδια είπε ότι ο φερόμενος ως δράστης δεν είναι αδελφός της Σιντίκι, διαβεβαιώνοντας πως η πελάτισσά της καταδικάζει τις ενέργειές του.
Η αστυνομία στο Κόλεϊβιλ είχε απομακρύνει τους κατοίκους από τη γύρω περιοχή και είχε καλέσει τον κόσμο να αποφεύγει το σημείο.
Το FBI ξεκίνησε έρευνα για τον φερόμενο ως δράστη, ο οποίος ταυτοποιήθηκε, σύμφωνα με τον πράκτορα Ματ ΝτεΣάρνο, χωρίς όμως να αποκαλύπτεται το όνομά του.
Το περιστατικό προκάλεσε αίσθηση στην εβραϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ. Η Έλεν Σμιθ, που πηγαίνει στη συγκεκριμένη συναγωγή, έκανε λόγο στο CNN για μια «σοκαριστική και τρομακτική» κατάσταση. Δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν της προκαλεί έκπληξη αυτή η επίθεση απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα. «Τα περιστατικά αντισημιτισμού έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό», δήλωσε. «Νιώθουμε σχεδόν απελπισμένοι».
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει «τον αντισημιτισμό και την άνοδο του εξτρεμισμού στη χώρα», επαινώντας παράλληλα το έργο των δυνάμεων ασφαλείας. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Μάικλ Χέρτζογκ, από την πλευρά, του δήλωσε «ευγνώμων» που όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν σώοι και υγιείς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ επίσης δήλωσε ότι παρακολουθούσε την κατάσταση.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.