ΚΑΙΡΟΣ

Η σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα στη συζήτηση Σούνακ - Χέρτζογκ στο Ισραήλ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Ισραηλινός Πρόεδρος συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να αποτραπεί η εξάπλωση της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στη σημασία της «επείγουσας ανθρωπιστικής υποστήριξης των απλών Παλαιστινίων» συμφώνησαν ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ κατά την πρωινή συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Σούνακ χαιρέτισε τη χθεσινή ανακοίνωση ότι το Ισραήλ δε θα σταματούσε την ανθρωπιστική βοήθεια από το να περάσει προς τη Λωρίδα της Γάζας.

«Εξέφρασε την ειλικρινή ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στην παράδοση κρίσιμων τροφικών, νερού και φαρμάκων», ανέφερε ενημέρωση από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να αποτραπεί η εξάπλωση της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή.

Στο διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις κάμερες ο κ. Σούνακ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, διαβεβαίωσε για τη βρετανική αλληλεγγύη και στήριξη στο Ισραήλ και συμφώνησε με το σχόλιο του κ. Χέρτζογκ ότι οι ενέργειες της Χαμάς θα πρέπει να χαρακτηρίζονται «ενέργειες μίας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος επέκρινε το BBC που αποφεύγει να χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς. Ο ίδιος στάθηκε επίσης στη σημασία της έντονης διεθνούς πίεσης για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Ο Πρόεδρος Χέρτζογκ σχολίασε επίσης ότι το Ισραήλ βρίσκεται στο μέτωπο μιας «σύγκρουσης πολιτισμών», έχοντας «έναν ISIS» και μια «αυτοκρατορία του κακού» στα σύνορά του.

Λίγο αργότερα ο Βρετανός Πρωθυπουργός συναντήθηκε και αγκάλιασε συγγενείς Ισραηλινού ομήρου, σχολιάζοντας στο Χ ότι «ο χειρότερος εφιάλτης ενός γονέα είναι να του παίρνουν το παιδί».

Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία συνεργάζεται με τους εταίρους της και είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Ακολουθεί συνάντηση του Ρίσι Σούνακ με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του με κεντρικό θέμα το άνοιγμα της διάβασης της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Πηγή: skai.gr