Η αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους, όμως θα ισχύει αναδρομικά και για το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Σύμφωνα με τους «Financial Times», η αύξηση στη μισθολογική δαπάνη θα επιβαρύνει τον κοινοτικό προϋπολογισμό κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.
Η αύξηση του 2,4% θέτει τέλος σε μια διετία «παγωμένων» αμοιβών για τους περίπου 55.000 υπαλλήλους της Ε.Ε. Το «πάγωμα» των αυξήσεων είχε επιβληθεί μετά από αίτημα πολλών κρατών-μελών, καθώς υπήρχε η εικόνα πως το προσωπικό στις Βρυξέλλες απολάμβανε προνομιακή μεταχείριση ενώ η οικονομική κρίση υποχρέωνε πολλές χώρες σε δημοσιονομική λιτότητα.
Οι απολαβές των εργαζόμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παραδοσιακά ένα «ακανθώδες» πολιτικό ζήτημα στις Βρυξέλλες, και μετά από μια σειρά διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων η Κομισιόν καθιέρωσε ένα νέο μισθολογικό σύστημα με στόχο να απο-πολιτικοποιήσει το θέμα.
Η νέα φόρμουλα, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη στατιστική υπηρεσία Eurostat, λαμβάνει υπόψη το κόστος ζωής σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο – όπου κατοικούν οι περισσότεροι υπάλληλοι της Ε.Ε. – αλλά και το επίπεδο μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε 11 κράτη-μέλη.
Με δεδομένο ότι την τελευταία διετία πολλά κράτη στη Γηραιά Ήπειρο έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, η νέα φόρμουλα έβγαλε αυτόματα την αύξηση του 2,4%.
Το προηγούμενο μοντέλο λειτουργούσε με βάση τη συλλογική διαπραγμάτευση κατά τις συζητήσεις για τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.