Γερμανοί πολιτικοί απορρίπτουν τα σχόλια Μακρόν για την πιθανή μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη

Ο κ. Μακρόν διευκρίνισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του που προβλήθηκε το Σάββατο, μεταξύ άλλων, πως συζήτησε για τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Οι απόψεις που εξέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε ό,τι αφορά την πιθανή μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη φάνηκαν να απορρίπτονται χθες Κυριακή από πολιτικούς και των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Ο Νιλς Σμιτ, ειδικός του SPD για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt ότι οι θέσεις του κ. Μακρόν προκαλούν «κατάπληξη», κρίνοντας πως το NATO «ουδέποτε απείλησε» τη Ρωσία, αντίθετα «δημιούργησε κοινό πλαίσιο για τα ζητήματα ασφαλείας».

Το ζητούμενο τώρα, πρόσθεσε ο κ. Σμιτ, είναι να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια έναντι της Ρωσίας. «Όσο η Ρωσία ασκεί ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική, καμία πανευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας που την συμπεριλαμβάνει δεν είναι εφικτή», δήλωσε.

Ο κ. Μακρόν διευκρίνισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του που προβλήθηκε το Σάββατο, μεταξύ άλλων, πως συζήτησε για τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

«Ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να εξετάσουμε —διότι το θέτει πάντα ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν— είναι η ανησυχία του για το ότι το NATO φτάνει στην πόρτα του και η ανάπτυξη όπλων τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία», εξήγησε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Το θέμα αυτό θα είναι ένας από τους παράγοντες για την ειρήνη και κατά συνέπεια πρέπει να το προετοιμάσουμε: τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς θα προστατεύσουμε τους συμμάχους μας και τις χώρες μέλη προσφέροντας παράλληλα εγγυήσεις στη Ρωσία για τη δική της ασφάλεια, την ημέρα που θα έρθει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, ανέλυσε ο κ. Μακρόν.

Ο ειδικός για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής του FDP Ούλριχ Λέχτε εξήρε μεν τις διπλωματικές προσπάθειες του κ. Μακρόν, αλλά επισημαίνοντας πως «βασικός όρος για τέτοιες διαπραγματεύσεις είναι η βούληση της Ρωσίας και της Ουκρανίας» και ότι ο επιτιθέμενος είναι «η Ρωσία».

Ο Γιούργκεν Τρίτιν των Πρασίνων παρατήρησε και αυτός επίσης μιλώντας στην κυριακάτικη Βελτ πως «οι εγγυήσεις για την ασφάλεια είναι σημαντικές» αλλά δεν μπορούν να είναι «μονομερείς», επιμένοντας στο ότι «αυτοί που τις απαιτούν πρέπει πρώτα να δώσουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας».

Ο Γιόχαν Βάντεφουλ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU, αξιωματική αντιπολίτευση) χαρακτήρισε από την πλευρά του πολύ «προβληματικές» τις θέσεις του κ. Μακρόν, στηλιτεύοντας πως «αναποδογυρίζουν τα πράγματα», διότι είναι η Ουκρανία αυτή που χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας. Επιτίμησε τον πρόεδρο της Γαλλίας και χαρακτήρισε «λυπηρό» το ότι αναπαράγει «την προπαγάνδα της Ρωσίας» όταν «παρουσιάζει το NATO ως πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια».

Ο Τίνο Κρουπάλα της ακροδεξιάς παράταξης Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξήρε από την πλευρά του την τοποθέτηση του κ. Μακρόν και κατήγγειλε πως «απαραίτητες εδώ και καιρό πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται από το Παρίσι και όχι και από το Βερολίνο», κάτι που κατ’ αυτόν εκθέτει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Γιαν Κόρτε του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) από την πλευρά του χαρακτήρισε απαραίτητο να μελετηθούν οι προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ